Yesim Candan

Waarom maakt niemand zich druk om Murda?

22 oktober 2021 05:59

Direct bij aankomst op het vliegveld van Istanbul aangehouden worden door de politie: het is het horrorscenario van veel Turken die werkzaam zijn in de creatieve sector in Nederland, onder wie journalisten en columnisten. Al jaren heerst er een streng controleregime in het moederland van onze ouders. Als je (na)denkt, ben je al verdacht. En als je succesvol bent ook. 

Deze week was rapper Murda het slachtoffer toen hij in Turkije werd opgepakt. Let wel: Murda heeft alleen een Nederlands paspoort en is dus een Nederlander. Al rapt hij wel in het Turks, waardoor hij waanzinnig populair is in het moederland van zijn ouders. De reden van zijn aanhouding zou zijn dat hij in zijn rapteksten seks en drugs verheerlijkt. Ik las zijn songteksten er eens op na en dacht bij mezelf: is dit het? Is hier ophef over in een land waar alle rijken zich lam snuiven? En nee, ik heb het dan niet over Nederland.

"Murda is Nederlands staatsburger. Maar de ambassade zegt niets voor hem te kunnen doen."

Gisteren eiste het Turkse Openbaar Ministerie tien jaar gevangenisstraf tegen Murda vanwege het 'aanmoedigen van drugsgebruik' in zijn teksten. Dat overkwam de Turkse rapper Ezhel al eens in 2018: ook hij werd gearresteerd, nadat een vrouw bij de Turkse regering een klacht zou hebben ingediend over teksten waarin hij het gebruik van drugs zou verheerlijken.

Het bewijsmateriaal dat de openbaar aanklager gebruikte, bestond uit een tweet van de rapper waarin hij staat afgebeeld met een wietblaadje in zijn hand. Amnesty International liet weten dat de arrestatie van de rapper in strijd is met de vrijheid van expressie. Gelukkig sprak de Turkse rechtbank Ezhel datzelfde jaar nog vrij, wegens gebrek aan bewijs.

Laten we hopen dat het met rapper Murda ook met zo'n sisser afloopt. Maar het grote verschil tussen Ezhel en Murda is wel dat die laatste Nederlands staatsburger is. Tot mijn grote verbazing zeggen het Nederlandse consulaat en de ambassade weinig te kunnen doen voor de rapper. Ze willen eerst de rechtszaak afwachten. Waarom bestaat dit soort instanties überhaupt als ze een Nederlandse staatsburger in nood niet kunnen helpen of verdedigen?

"Is het zo stil omdat de rapper Turkse roots heeft? Zou het anders zijn als Jan Smit in Turkije was opgepakt?"

Ook is het verdacht stil in politiek Nederland. Heeft dit ermee te maken dat de rapper Turkse roots heeft? Zou dit anders zijn als bijvoorbeeld Jan Smit in Turkije werd opgepakt? Waar het ook opmerkelijk stil is: binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Schijnbaar wordt alleen luidkeels op straat geprotesteerd als een Turkse minister niet welkom is in Rotterdam. Dan zijn we ineens wél loyaal.

Dus heb ik besloten dat ik het in elk geval ga doen door de hashtag #freemurda onder de aandacht te brengen. Het is toch waanzin dat een rapper niet zijn werk mag doen? Rap gaat over de straat, rap is rauw. Laten wij nu met z'n allen in actie komen voor de vrijheid van een Nederlandse artiest. Hup Holland hup, laat de leeuw niet in Turkije staan.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.