Yesim Candan

Waarom hoor ik niets over seksueel misbruik?

20 augustus 2021 05:56

Na elkaar jaren uit het oog te zijn verloren, kwam ik in Rotterdam tijdens het winkelen een van mijn beste vriendinnen van de middelbare school tegen. Het voelde vertrouwd en bijzonder tegelijk. We kennen elkaars ouders en zijn zelfs nog samen op vakantie geweest. Toch bekroop me altijd een unheimisch gevoel bij haar. Bij haar en haar vader, om precies te zijn. De band tussen die twee was me iets te hecht, als je het mij vroeg.

We vertelden elkaar hoe het ons de afgelopen jaren was vergaan. Toen keek mijn vriendin me ineens indringend aan en zei: "Ik ben jarenlang door mijn vader misbruikt." Het was alsof de drukke winkelstraat opeens verstomde om ons heen. Alle puzzelstukjes vielen samen in de film die zich in mijn hoofd afspeelde. Dat ze altijd samen gingen douchen vond ik destijds al heel merkwaardig. Überhaupt vind ik het 'bijzonder' als vaders met hun kind gaan douchen. Als ze nog een baby zijn, begrijp ik het nog. Maar als ze wat ouder zijn totaal niet. Het is nergens voor nodig.

"Ook zij werd emotioneel en vertelde me dat haar vader haar vroeger had misbruikt."

Deze vriendin is overigens niet de enige vrouw uit mijn jeugd die vroeger seksueel misbruikt is. Laatst zat ik op een terras, waar ik werd bediend door een prachtige vrouw. "Herken je me niet?", zei ze ineens. Maar nee, ik wist echt niet wie ze was. Pas toen ze me vertelde dat ze vroeger bij mij in de straat had gewoond, wist ik het weer. Zij kwam uit een van de weinige Nederlandse gezinnen die bij ons in de multicultistraat woonden. Ook zij werd emotioneel en vertelde me dat haar vader haar vroeger had misbruikt. Iets wat ik nooit heb geweten en waarvan ik bij haar ook nooit iets heb gemerkt.

Want dat beide vrouwen uiteindelijk de moed hebben gevonden om er met iemand over te praten, is wel duidelijk. Wat ze gemeen hebben, is dat ze Nederlands zijn. Eigenlijk lees ik zelden tot nooit iets over seksueel misbruik in biculturele kringen, vermoedelijk omdat het daar een van de grootste taboes is. Iets waar je absoluut niet over praat, laat staan over schrijft.

"In een patriarchale samenleving waarin de man later hoofd van de familie moet worden, past geen seksueel misbruik."

Net als het misbruikschandaal op een Koranschool in Rotterdam, waarover uit angst door niemand gesproken wordt. Er werden geen aangiftes gedaan tegen de verdachte in deze zaak, die vorige week voor de rechter kwam. De schaamte overheerst. Mensen zijn bang voor gezichtsverlies, voor hun reputatie. In een patriarchale samenleving waarin de man later hoofd van de familie moet worden, past geen seksueel misbruik. Een misbruikte man is geen man meer. En een misbruikte vrouw tast de eer van de familie aan.

Overigens zijn de daders en slachtoffers zelf niet de enigen die seksueel misbruik binnen biculturele kringen stilzwijgen. Ook verschillende instanties die ik hierover heb gesproken - en die worden gesubsidieerd door de overheid - doen er heel geheimzinnig over. Zo staat te lezen in het rapport van de commissie-Samson, die destijds onderzoek deed naar seksueel misbruik door medewerkers binnen de jeugdzorg, dat er bijna geen meldingen binnenkomen van biculturele jongeren. De jongeren durven het misschien gewoon niet te melden, vanwege het grote taboe dat er binnen hun cultuur heerst op seksueel misbruik.

Volgens een rapport van expertisecentrum Pharos komt seksueel misbruik binnen biculturele gezinnen net zo vaak voor als binnen autochtone gezinnen. Waarom horen we hier dan zo weinig over? Is de schaamte zo groot dat de slachtoffers er liever over zwijgen? De stilte moet echt verbroken worden.