Ischa Gerrits

Riilio Rii versloeg Alfadhel, en ik was de enige die het zag

01 augustus 2021 07:49

Presteren, medailles, huldigingen. Wie de televisie aanzet, denkt dat het bij de Spelen vooral daarom gaat. De nummer 2 is de eerste verliezer, toch? Nee.

Over de jaren heen hebben we onszelf wijsgemaakt dat winnen belangrijker is dan meedoen. Voor velen zal dat ook zo zijn, de Olympische Spelen is het hoogste podium en sporters willen juist op dat moment laten zien dat ze de beste zijn.

In Nederland kijkt het NOC NSF er ook zo naar: je moet een redelijke kans hebben op een medaille, anders sturen we je niet naar de andere kant van de wereld om een poging te wagen. Winnen is bij ons, inderdaad, belangrijker dan meedoen.

'Je hebt nog nooit van hem gehoord, of in ieder geval weet je niet welke sport hij beoefent'

Maar dat geldt niet voor alle landen. Buiten het oog van alle camera's is meedoen nog altijd vaak belangrijker dan winnen. Neem Riilio Rii. Je hebt waarschijnlijk nooit van hem gehoord, of in ieder geval weet je niet welke sport hij beoefent. Hij komt namelijk niet op tv. Met zijn sport dan.

Rii pakte wel zijn moment deze Spelen. Bij de openingsceremonie droeg hij de vlag van zijn land Vanuatu, en deed dat in traditionele kledij. Dat betekent in zijn geval dat hij niet al te veel aan had. Had jij genoeg zitvlees om alle landen het olympisch stadion binnen te zien komen? Dan herken je hem mogelijk op onderstaande foto.

Rii tijdens de openingsceremonie. Rii tijdens de openingsceremonie.

Maar Rii kwam niet alleen voor de ceremonie. Hij kwam ook om zijn best doen. In zijn skiff – een éénpersoonsroeiboot – haalde hij alles uit zichzelf op het allerhoogste podium. Dat dat allerbeste lang niet genoeg was om ook maar in de buurt te komen van de medailles, maakte in zijn geval niet uit.

Rii belandde met zijn tijd in het achterveld, en in de skiff betekende dat uiteindelijk dat hij zich plaatste voor de F-finale. Je moet begrijpen: in de A-finale wordt met zes boten voor de medailles gestreden, voordat je bij de F bent, zijn er best wat boten geweest.

Rii kapot na de finish. Rii kapot na de finish.

Rii roeide in die F-finale tegen Abdulrahman Alfadhel, een man uit Koeweit. Geen zender die er plaats voor maakte in het uitzendschema, maar als je als journalist deze Spelen op tijd op de perstribune zit, pak je ook de eerste wedstrijden van de dag mee.

En zo zag ik Rii en Alfadhel. Op een verder nog verlaten roeibaan gingen in de vroege ochtend zo twee bootjes van start. Het water kreeg zijn eerste rimpelingen, en bereidde zich voor op het medaillegeweld van later.

Rii tijdens zijn laatste race. Rii tijdens zijn laatste race.

Het maakte Rii en Alfadhel niks uit. Ze stonden er maar. En hoewel het woord finale doet vermoeden dat het om een wedstrijd ging, was het dat eigenlijk helemaal niet. Rii won, met 42 seconden verschil. Maar ja, Rii zou in de A-finale dan weer ruim een minuut achter de nummer 1 zijn geëindigd.

Het deed er niet toe. Maar het was mooi. Rii en Alfadhel zorgden ervoor dat ik met een glimlach op mijn gezicht de eerste koffie van de dag haalde.

Meedoen is soms wél belangrijker dan winnen.