Matthijs Voortman

Iedereen houdt van Roy, behalve Henk (en andersom)

29 juli 2021 15:32

In 2019 ging ik een potje met Roy Meyer judoën voor een reportage in aanloop naar de Spelen in 2020. Die zouden toen nog gewoon doorgaan. Het zag er goed uit voor Roy, hij stond iets voor op zijn concurrent Henk. Er mocht er maar één naar de Spelen.

Roy spaarde me niet. Je moet iets over hebben voor een goed filmpje. Ik had een paar dagen, misschien wel weken overal pijn.

Roy Meyer en ik Roy Meyer en ik

Maar wat me vooral bijbleef van die dag waren de positieve vibes van Roy. Van deze man kun je alleen maar houden. Zou je denken.

Toch is er is één persoon die dat niet doet: Henk Grol. En Roy verzekerde me dat dat wederzijds is. Even, heel even werd zijn blik strak. "Ik zal hem nooit groeten, nooit." Waarom, vroeg ik verbaasd aan die vriendelijke beer. "Het is gewoon zo."

De Spelen werden uitgesteld en in het jaar dat volgde was het Henk die Roy voorbijstreefde op de judomat. De twee dreven elkaar tot het uiterste, op en buiten de mat.

Het kwam tot een climax in een rechtstreeks gevecht op het EK in Portugal eerder dit jaar. De winnaar zou naar Tokio gaan. Een lelijk gevecht volgde, waar het respect ver te zoeken was. Het leek meer op free fight dan op judo. 

"Roy zette de knop snel om.  Als een groot rolmodel stimuleert hij kansarme kinderen te gaan sporten."

Henk gooide Roy op zijn rug. Klaar. De twee liepen heftig ruziënd de hal uit. Maar één ding was zeker: niet Roy, maar Henk zou naar de uitgestelde Spelen in Tokio gaan.

Prachtig voor Henk, die kan proberen zijn carrière met goud op de Spelen af te sluiten. Een bittere teleurstelling voor Roy. Hij stond met lege handen en er was euforie bij zijn enige vijand.

Henk Grol en Roy Meyer Henk Grol en Roy Meyer

Roy zette de knop snel om.  Als een groot rolmodel stimuleert hij kansarme kinderen te gaan sporten. Hij is actiever dan ooit, altijd met een big smile. Tussendoor won hij nog even brons op het WK judo.

Ik hield contact met hem, hoewel hij me op de judomat helemaal door elkaar had geschud. Die man heeft niets verkeerds in zich. Volg hem op Instagram, een lach verzekerd. Nu verspreidt Roy zijn positieve vibes als ‘burgemeester’ van het Olympic Festival in Scheveningen. Daar kun je zelf sporten op het strand, maar ook de Olympische Spelen op de voet volgen.

‘Roy, jongen,deze plak is ook een beetje van jou.'

Morgen komt Henk Grol in Tokio in actie. Dan zal Roy ongetwijfeld even zijn strakke blik terugkrijgen als hij Henk op het scherm ziet judoën. 

Toch hoop ik dat Henk goud wint, al is het alleen maar om te kunnen zien dat Roy hem dan persoonlijk huldigt in Scheveningen. En dat Henk dan zegt: "Roy, jongen, deze plak is ook een beetje van jou." En dat Roy dan zegt: "Zand erover, man."

Dat zou de wereld (in elk geval voor even) perfect maken.

Matthijs Voortman is bij de Olympische Spelen in Tokio als redacteur en verslaggever van RTL Nieuws.