Ischa Gerrits

Slechte dag? Denk aan de roeiers van TeamNL

28 juli 2021 05:01

Daar is hij dan, de gouden plak die TeamNL zo ongelooflijk nodig had. Klinkt misschien vreemd, 'goud' nodig hebben. Maar op het grootste sportevenement ter wereld, ging het in Nederland tot nu toe nog niet heel vaak over sport. Nu wel, want man: wat zijn die roeiers goed. De dubbelvier bij de mannen pakte goud, maar in totaal werden vanochtend zelfs vier roeimedailles gehaald. En als zij het kunnen...

Bij RTL Nieuws hadden we de laatste dagen meerdere keren contact met de roeibond. We belden met Finn Florijn, de roeier die positief werd getest op corona, we spraken met bondscoach Josy Verdonkschot - ook positief getest - en we belden met technisch directeur Hessel Evertse. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

Finn Florijn (te zien in de video hieronder) zijn tekst: "Het is vervelend, maar het komt goed!" Josy Verdonkschot zei: "Ik ben niet belangrijk, als het team maar kan functioneren." En Evertse: "We werken mee, willen de rust bewaren. En we weten waarvoor we hier zijn."

Die laatste uitspraak kan na de Spelen op een tegeltje op het hoofdkwartier van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Want man, wat was het logisch als juist de roeiers de rust niet hadden bewaard, en hun geduld totaal zouden verliezen.

Na de derde coronabesmetting in het team van de roeiers werden er extra maatregelen voor de roeiers van TeamNL afgekondigd. Geen gebruik meer maken van algemene faciliteiten, werd gevraagd. Geen eetzaal, geen wc, geen ruimte om de warming-up te doen. Maar ook geen bus waarin ze naar de roeibaan konden worden gebracht.

Elke dag moesten de roeiers een nieuwe puzzel leggen richting olympisch goud. En iedere dag paste die puzzel aan het eind van de dag perfect. Eigen eten, eigen vervoer, en dan hup de boot in. 

Zelfs een ziedende Australische coach kon het karakter van de roeiers niet breken. Hij werd boos op een Nederlandse roeister toen ze naar zijn zin te dicht bij de Australische boten stond. De loods met de boten was niet meer voor TeamNL, zo vond hij. Maar waar moet je dan je boot kwijt? Coronastress. Ook bij hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in roeiploeg na drie positieve testen in Tokio: 'We doen er echt alles aan'

Er kwamen excuses. Maar de roeiers van Nederland hadden hun ogen alweer gericht op de prijs. Want ze kwamen hier niet voor het publiek, niet voor de gezelligheid, niet voor het lekkere eten. Ze kwamen voor een plak. Een gouden het liefst. 

Die plakken kwamen er, en na afloop kwam het besef, de lach, en de traan. De zus van Finn Florijn, Karolien, pakte het zilver in de vier-zonder. Een emotioneel moment. "Maar ik weet dat Finn zich er doorheen slaat. Hij was aan het vloggen", zei ze lachend, met betraand gezicht.

Ik vind het van een ongekend niveau om in dit soort situaties zo enorm koel te blijven. Om van de moeilijkste momenten, uiteindelijk de mooiste te kunnen maken. Het is bijna een levensles om te zien dat je grote tegenslagen in je voordeel kunt gebruiken. Kunt gebruiken om nog dat stapje extra te kunnen doen, dat trapje meer te kunnen zetten, of die laatste haal door het water met alles wat je in hebt te kunnen maken. 

Dus heb jij een slechte dag? Denk dan aan het roeiteam. Zij kwamen boven, juist toen het écht zwaar werd.