Matthijs Voortman

Een feestje is het allang niet meer in Tokio

27 juli 2021 09:02

Het is een onwerkelijke wereld in Tokio, waar het nu medailles zou moeten regenen voor Nederland. Zo heb ik tegen iedereen geroepen (en dat dacht ik ook echt) dat het de succesvolste Spelen ooit gaan worden voor Nederland. En dat kan natuurlijk nog steeds, maar we kunnen wel stellen dat we een valse start hebben gemaakt. Een understatement.

In Nederland bevinden de sporters zich op Papendal in een unieke positie omdat ze zich daar dag in, dag uit kunnen voorbereiden op de belangrijkste wedstrijden van hun leven. De olympiërs leven daar in het 'ideale topsportklimaat', zoals dat vaak formeel genoemd wordt. Maar Tokio is Papendal niet en ideaal is het in Japan al helemaal niet voor de Nederlanders.

"Hij werd huilend afgevoerd naar dat vreselijke quarantainehotel waar een stem door een intercom roept dat je je temperatuur moet doorgeven."

En dan heb ik het niet over officials die oversteken tijdens een BMX-training. Of wielrenners die aan cameramensen op motoren moeten vragen hoe groot je achterstand is. Of een plank die wordt weggehaald bij het mountainbiken. Ik heb het natuurlijk over de zeer overspannen coronasituatie binnen het Nederlandse team. 

De teller van het aantal besmettingen staat op zes, onder wie vier sporters. Een collega zei: we staan in elk geval bovenaan de besmettingenspiegel. Ik kon er niet om lachen, maar helaas is het wel waar.

De laatste besmetting was Jean-Julien Rojer, een tennisser, wereldtop in het dubbelspel en kanshebber op goud. Hij werd huilend afgevoerd naar dat vreselijke quarantainehotel waar een stem door een intercom roept dat je je temperatuur moet doorgeven.

De tennisploeg in Tokio was er na die besmetting klaar mee en zit op dit moment in het vliegtuig terug naar Nederland. Gedesillusioneerd. Hoe anders was dat op de heenweg toen de sporters nog blij op de foto gingen samen.

En je kunt er van alles van zeggen: hadden ze wel op lijnvluchten moeten reizen naar Tokio? Hadden ze niet dit, hadden ze niet dat?

"De beste versie van jezelf neerzetten, is verdomd moeilijk in deze omstandigheden."

Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar daar kopen de sporters die in quarantaine zitten of naar huis zijn niks voor. Een droom in duigen gevallen. En dan heb je nog de sporters die nog in actie komen, die een topprestatie moeten leveren. De beste versie van jezelf neerzetten, nog zo’n sportcliché, is verdomd moeilijk in deze omstandigheden.

Oké, we gaan zeker nog gouden medailles pakken, en die zullen zeker meer dan verdiend zijn. Maar een feestje, dat is het allang niet meer in Tokio.

Matthijs Voortman is bij de Olympische Spelen in Tokio als redacteur en verslaggever van RTL Nieuws.