Ischa Gerrits

Dit zie je echt alleen in Japan

26 juli 2021 08:28

Irritant hè. Heb je gedoucht, is de spiegel in de badkamer beslagen. Of neem nou die openbare toiletten. Kom je binnen: helemaal vies. En nog zo'n verschrikking: ga je naar de wc, is de wc-bril ijskoud! Brrrrrr.

In Japan konden ze er niet langer tegen, al deze schrikbeelden. Je haar fatsoenlijk kunnen doen, warme billen: het is hier een mensenrecht. Aan de slag dus.

Bedieningspaneel van een Japanse wc. Bedieningspaneel van een Japanse wc.

In mijn hotelkamer staat een bad, met daarboven een douchekop. Een douchegordijn scheidt het gedeelte van de andere vierkante meter, met een wastafel en daarnaast een wc. Alles wat je nodig hebt, maar een klein kamertje. Met de deur dicht is alles binnen mum van tijd beslagen.

Maar bij het dichtdraaien van de douche en openslaan van het douchegordijn, valt meteen één ding op. Boven de wastafel is een perfect vierkant op de spiegel juist niet beslagen. Wonderlijk, dacht ik de eerste keer. Vreemd, bij de tweede keer. Maar bij keer nummer drie legde ik toch maar eens mijn hand op de spiegel. En ja hoor: warm in het vierkant, koud erbuiten. De Japanners willen zichzelf graag zien na het douchen, en wel zo snel mogelijk.

Heb je vervolgens gedoucht en moet je toch nog even naar de wc? Neem dan plaats op een heerlijke warme fauteuil. De temperatuur van de wc-bril kun je natuurlijk wel zelf instellen, want iedereen heeft een andere voorkeur als het gaat om de mate van een warme achterkant.

je spiegel nooit beslagen: handig. je spiegel nooit beslagen: handig.

De wc is sowieso net een computer. Want hoewel ik - buiten hallo (konnichiwa) en bedankt (arigato) - geen Japans spreek, is mij wel duidelijk dat je op deze wc zowel je billen kan wassen, als je behoefte kan doen. En áls je dan je grote behoefte aan het doen bent, zit er een geluidsknop op de wc. Zo weet niemand wat jij aan het doen bent. Er zitten nog tal van functies op deze wc. Maar ik durf niet op al die knopjes te drukken. Je weet niet wat ze allemaal nog meer hebben bedacht.

Wat ik deze weken in Tokio niet nodig heb, zijn openbare toiletten. Maar sommige mensen maken er terecht geregeld gebruik van. Maar toiletten die voor iedereen zijn, tsja die kunnen natuurlijk nog weleens vies zijn. En dat willen ze hier graag zien vóórdat ze binnen zijn.

Een Japanse openbare wc, het glas wordt mat als de deur op slot gaat. Een Japanse openbare wc, het glas wordt mat als de deur op slot gaat.

Die uitdaging werd ook aangenomen. En dus kun je nu vanaf de straat zien hoe de staat van het openbare toilet is. Vervelend voor je privacy als je er uiteindelijk op zit? Valt mee. Het glas wordt mat zodra jij de deur op slot doet.

Buiten de badkamer zijn er ook nog genoeg wonderlijke zaken die Japan onderscheiden van de rest van de wereld. Op Netflix zit bijvoorbeeld de lijst met meest populaire series bomvol tekenfilms voor volwassenen. Ze zijn er dol op.

Deze voorbeelden zijn waarschijnlijk een begin van een scala aan opmerkelijke, eigenzinnige en bizarre Japanse taferelen, waar ik ongetwijfeld nog op terug zal komen. Dit land is ontwikkeld, luxe, en kan je op allerlei manieren verrassen. Eén ding is in ieder geval zeker: mijn haar zit goed, en de billen zijn warm.

Ischa Gerrits is bij de Olympische Spelen in Tokio als redacteur en verslaggever van RTL Nieuws.