Matthijs Voortman

Heel Nederland staat voor Epke

25 juli 2021 00:32

De komende minuut gaat het leven van Epke Zonderland veranderen. 

…ja, de eerste, en de tweede en de derde. Jawel. Hij heeft het geflikt, drie vluchtelementen op rij. 

…en dan is allesbeslissend de afsprong, de afsprong, de dubbelsalto, de Flying Dutchman en hij staat, hij staat, het is ongekend. Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd.

…iedereen staat. Ik sta ook en ik ga helemaal uit mijn dak.

…jongetjes van Nederland! Het kan dus. Ook al woon je in Nederland. Ga aan de slag! Ga aan het werk! Stel een doel!  

Het is een van de mooiste tv-commentaren van een van de mooiste Nederlandse sportprestaties ooit. Zelfs bij het opschrijven van de tekst die Hans van Zetten in 2012 uitsprak, krijg ik weer kippenvel.

Het commentaar is de allermooiste ode aan Epke.

Epke na zijn gouden oefening in Londen. Epke na zijn gouden oefening in Londen.

In Tokio wilde Epke het nog één keer proberen. Voor goud gaan. De weg ernaar toe was er één van hobbels. Ontstekingen, een gebrek aan energie, kleine blessures en lang onzekerheid over de kwalificatie.

Het lichaam was gewoon een beetje op. Toch ging Epke naar Tokio. Hij wist dat het niveau er niet was en niet meer zou komen. Hij wist dat het halen van de finale er niet in zou zitten.

En toch ging hij. Nog één keer die olympische ervaring die hem zoveel moois had gebracht.

"Die finale hoefde helemaal niet. Als-ie nog maar één keer zou staan."

In een surrealistisch lege zaal in Tokio turnde Epke gisteren in de Japanse ochtend de laatste oefening van zijn leven en ik ben  er gewoon bij. Wow, hij geeft alles. Na zijn afsprong hoor ik de stem van Hans van Zetten: ‘Hij staat, hij staat’. Kippenvel. Weer.

Het is niet genoeg om de olympische finale te halen. Toch straalt hij, als ik hem vlak na zijn oefening interview. “Na mijn oefening had ik een fantastisch goed gevoel." Epke zegt het en hij meent het. Dit was wat hij wilde: een waardig afscheid van zijn fantastische turncarrière. Die finale hoefde helemaal niet. Als-ie nog maar één keer zou staan.

De hele wereld kon het zien: Hier staat Epke Zonderland. En hij zal voor altijd blijven staan.