Ischa Gerrits

De Spelen zijn een ode aan de kleine sport

24 juli 2021 06:03

Wie keek er de afgelopen jaren naar gewichtheffen? Naar boogschieten? Of naar skateboarden? Eerlijk zeggen. In tegenstelling tot voetbal, tennis, hockey of schaatsen danken dit soort (kleine) sporten hun media-aandacht bijna volledig aan de Olympische Spelen. En dan zitten we allemaal voorbij het puntje van de bank. Hup Sjef, Enzo en Keet!

Want het is tijd om het weer over sport te hebben. Corona loopt als rode draad door deze Spelen, maar vanaf vandaag kunnen we hopelijk ook gaan juichen voor mooie prestaties. En waar ik nou vooral een zwak voor heb, zijn de sporters die één dag per vier jaar bn'er zijn. Die hun leven wijden aan een sport waarin ze waarschijnlijk nooit financieel onafhankelijk zullen worden. Passie drijft ze, de medaille als grote doel. Als ronde stip op de horizon. 

Voor die sporten zelf zijn de Spelen dé kans om gebruik te maken van al die aandacht. De bond van het handboogschieten liet ooit een onderzoek uitvoeren: "Na Londen 2012 en Rio 2016 hebben zich meer mensen aangemeld dan in andere jaren", zegt directielid Arnoud Strijbis van de bond.

'Na het uitkomen van de film The Hunger Games gingen ook veel mensen schieten'

Na de Spelen willen mensen de sporten die ze leuk vonden soms best een keer proberen. Maar het handboogschieten heeft nog andere ijzers in het vuur. "Na het uitkomen van de film The Hunger Games gingen ook veel mensen schieten. En ook door de boeken van de Grijze Jager. Ons teamlid Gijs Broeksma is daarom gaan schieten."

Nog zo'n sport zonder etalage de afgelopen 53 jaar: gewichtheffen. Ken jij Piet van der Kruk? Vast niet. Hij deed mee tijdens de Spelen van 1968. Enzo Kuworge is in Tokio zijn opvolger. Hij brengt het gewichtheffen weer de Nederlandse huiskamers in. En daar is de manager van het Nederlandse team Eric Jan Kwekkeboom zielsgelukkig mee. "Het imago van gewichtheffen was altijd meteen: doping. Nu gaat het weer over de sport, en over de sporter. Het imago wordt meteen veel beter. Prachtig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mexicaanse Gabriela schiet raak voor Nederland, en dat komt allemaal door Cupido

Niet alleen bij het publiek wordt het beeld beter, ook bij NOC*NSF, zegt Kwekkeboom. "Onze sport is wereldwijd heel groot, maar in Nederland klein. We doen alles met vrijwilligers. Door de Spelen kunnen we straks meer, met topsportprogramma's voor andere talenten, met meer hulp vanuit het NOC*NSF."

Ook het skateboarden geniet van de aandacht van de Spelen. Helaas testte de Nederlandse Candy Jacobs positief op corona en doet zij niet mee, maar dat was dan ook meteen groot nieuws. En dat een skateboarder groot nieuws wordt, dat komt dan weer door de Spelen. "De sport was al populair in coronatijd omdat andere sporten moesten stoppen, maar door de Spelen maakt het grote publiek nu ook kennis met de sport", zegt woordvoerder Danilo Nedic van de bond.

Enzo Kuworge Enzo Kuworge

Net als bij het handboogschieten, zijn er bij het skateboarden in het verleden ook andere, bijzondere redenen geweest voor mensen om een skateboard in huis te halen. "Bijvoorbeeld door Tony Hawk Pro Skater, een videogame." En wat te denken van de tv-series zoals Jackass, of die van Bam Margera, die vooral op tv-zender MTV werden uitgezonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooit buitenbeentje, nu vlaggendrager: 'Keet kreeg boevenogen van skateboarden'

Nedic weet ook wat er nog wel zou helpen voor nog wat extra aandacht: medailles. En hij is ervan overtuigd dat dat kan. "Roos en Keet vinden het heel erg dat Candy er niet bij kan zijn na haar positieve coronatest. Maar ze zijn daardoor ook extra gemotiveerd om speciaal voor Candy nog harder te skaten en een podiumplaats te pakken. Ze gaan ervoor."

Het is duidelijk. Dit is hun maand, hun week, en komende maandag hopelijk hun dag, hier in Tokio. Want de komende drie jaar? Dan horen we er waarschijnlijk weer even iets minder van.