Matthijs Voortman

Hoezo geen paniek binnen TeamNL?

23 juli 2021 05:42

Nee, zegt TeamNL-baas Pieter van den Hoogenband tijdens een persmoment in Tokio, er is geen stress onder de Nederlandse sporters nu binnen twee dagen drie van 'zijn' mensen positief zijn getest. Laat staan paniek.

Ik heb Pieter echt heel hoog zitten, maar dit keer geloof ik hem niet.

'Van rust is al geen sprake meer na de drie positieve testen.'

Traditiegetrouw vertelt de chef de mission een dag voor de opening van de Spelen hoeveel zin TeamNL erin heeft en dat iedereen er klaar voor is. En er komt meestal een verwachting van het aantal medailles. Dat doet Pieter ditmaal niet. Ja, het zou over de sport moeten gaan, maar sorry, dat gaat het nu niet. Helaas. Het gaat niet over medailles, het gaat over besmettingen.

En natuurlijk snap ik dat de baas van TeamNL de rust probeert te bewaren. Maar van rust is al geen sprake meer na de drie positieve tests van Reshmie Oogink ('Einde van m’n carrière') en Candy Jacobs ('Heb de ogen uit m’n kop gehuild') en een stafmedewerker bij het roeien.

Ze zaten alle drie op de vlucht die afgelopen zaterdag vanuit Amsterdam naar Tokio vloog. De KL861 was oranje gekleurd. Nog even gezellig een foto op Schiphol, dachten de tennissers die ook aan boord van dat toestel stapten:

Afstand houden en mondkapjes even laten varen. Handig is het niet als je een reis gaat maken naar een land waar de coronarestricties gigantisch zijn, maar ik begrijp het wel. Ook ik zat op zo’n vlucht, euforisch naar de Spelen, eindelijk gaan we naar Tokio.

En alsof de volledige vaccinatie nog niet genoeg was, eiste Japan ook nog eens dat je je uitgebreid liet testen voor vertrek én bij aankomst in Tokio. Apps downloaden die kunnen zien waar je je precies begeeft en waar je je temperatuur moet doorgeven. En duizenden bladzijden aan handleidingen doorploeteren: wat moet je doen als jij of een van je collega’s positief wordt getest? En wie moet je waarschuwen?

Dat was overdreven, de Japanners zijn gek, want wat kan je nu nog gebeuren? Toch?

Candy en Reshmie waren ook uitgebreid getest en gevaccineerd, zoals 99,8 procent van de Nederlandse ploeg. Twee prikken Pfizer, allemaal. 

Toch zijn ze besmet. Het moet wel in het vliegtuig zijn gebeurd, zei een aangeslagen Candy tegen mijn collega Ischa vanuit haar quarantainehotel. In dat bomvolle vliegtuig, waarin ook Reshmie zat, en ze zat niet eens dicht bij Candy, zo schrijft het AD. Iedereen die in buurt zat van Reshmie en Candy ('de close contacts') zijn uitgebreid geïnformeerd. En negatief getest, tot nu toe. 

"Een foto (met like van Pieter van den Hoogenband) die na haar besmetting is verwijderd van Instagram"

In Japan worden de sporters elke dag getest. Een buisje speeksel inleveren. Niet omdat ze dat per se willen, maar het moet. Ook wij journalisten moeten dat. En als ik dit schrijf hoor ik gestommel op de gang van mijn hotel, en ik denk serieus: ze komen me halen, ik ben positief.

En als ík dat al voel, wat zullen Kiki Bertens, Demi Schuurs, Tom Dumoulin, die op de vlucht KL861 zaten, wel niet voelen? Of schermer Bas Verwijlen die woensdag nog op de foto ging met Reshmie. Een foto (met like van Pieter van den Hoogenband) die na haar besmetting is verwijderd van Instagram. Dat snap ik, want ze dragen geen mondkapje en er is geen sprake van afstand.

Verwijlen werd als 'close contact' gewaarschuwd en getest (negatief gelukkig).

"Geen gezonde wedstrijdspanning zo vlak voor de Spelen, maar heel ongezonde spanning."

Iedereen binnen TeamNL houdt zich aan de regels, zo werd ons verzekerd tijdens het persmoment in het olympisch dorp. Na de besmettingen in TeamNL zijn de close contacts allemaal geïnformeerd, zoals het protocol vereist. TeamNL heeft niet gezien dat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden. 

Wel hebben ze alle sporters nog eens extra gewezen op die regels. En geadviseerd geen foto's de wereld in te slingeren die op z'n minst twijfels oproepen.

Van den Hoogenband staat de pers te woord in Tokio. Van den Hoogenband staat de pers te woord in Tokio.

Geen stress? Geen paniek? Het is moeilijk te geloven. Bas Verwijlen, Tom Dumoullin, de tennissers, ze komen dit weekend al in actie in Japan. Voor de wedstrijd van hun leven. Ik hoop van harte dat ze geen gestommel horen op de gang.  Het is geen gezonde wedstrijdspanning zo vlak voor de Spelen, maar heel ongezonde spanning.

Stellen jullie ook nog vragen over de sport, vraagt de perschef van TeamNL tijdens het persmoment in het olympisch dorp. 

Maar het blijft stil. 

Matthijs Voortman is bij de Olympische Spelen in Tokio als redacteur en verslaggever van RTL Nieuws.