Ischa Gerrits

Dit keer geen Guus Meeuwis, zoals in 2008

22 juli 2021 06:04

Want verliefd zijn is veel leuker, en makkelijker dan.

We waren veel te jong toen.

En wisten niet van houden van.

Het is eind juli 2008. Ik sta aan de bar van het Holland Heineken House in Beijing. 18 euro heb ik net betaald voor zes plastic bekertjes met bier. En toch. Zonder twijfel slinger ik die paar pilsjes in een streep de lucht in, net als de rest van alle aanwezigen. De aanleiding? Guus Meeuwis. Zijn eerste tonen van 'Verliefd zijn is veel leuker' hebben een waterval van bier tot gevolg. Wat een feest.

Het is traditie bij de Olympische Spelen. Nederland wint iedere editie van de Spelen gouden, zilveren en bronzen medailles. In het huis van Holland worden ze gevierd op een manier zoals alleen Nederlanders dat kunnen. Buiten verdringen de buitenlanders zich om een graantje mee te kunnen pikken van het feest. Sommigen hebben geluk en mogen naar binnen. Anderen druipen af. 

Ik (L) en mijn vrienden in 2008 in Beijing. Ik (L) en mijn vrienden in 2008 in Beijing.

Hoe anders is het dertien jaar later. Ik ben geen twintig meer zoals toen, geen student meer, en ik gooi nog maar zelden 18 euro aan bier de lucht in. Maar ik ben er wél weer bij. Als journalist voor RTL Nieuws bij de Olympische Spelen van 2021. Samen met verslaggever Eelco Hiltermann, cameraman Han Pannevis en redacteur Matthijs Voortman verslaan en duiden we deze Spelen. En die worden wel héél anders dan die van 2008.

De reis, het verblijf, en ook de sport worden - zonder toeschouwers - onvergelijkbaar. Bij aankomst op het vliegveld in Tokio wachtte ons een labyrint aan controles, protocollen en coronatests. Vier uur duurde het. In tijd trouwens niets vergeleken met mijn reis in 2008. Toen gingen we met de Transsiberië Expres. Een weekje in de trein. Die tijd heb je als student.

'Deze Spelen worden efficiënt, kordaat en zonder franje afgerond'

Toen kochten mijn twee vrienden en ik drie fietsen, spoten ze oranje en veroverden zo de straten van Beijing. Nu heb ik net een quarantaine van drie dagen achter de rug, ben ik zes keer in één week getest op corona en ben ik aangewezen op mediabussen. De eerste veertien dagen brengen die me alleen van en naar de zogenoemde sportvenues, andere plekken zijn verboden terrein in het Tokio waar nu de noodtoestand geldt. Daarna is er (iets) meer mogelijk. 

In 2008 maakten we buikslidings met wielrenner Laurens ten Dam na een dag vol met regen. Nu mogen we na elke wedstrijd een krappe twee minuten interview doen op 2 meter afstand met een mondkapje, en moeten sporters na hun prestatie zo snel mogelijk naar huis. Sfeer? Verwacht er maar weinig van. Deze Spelen worden efficiënt, kordaat en zonder franje afgerond. De focus ligt op de sport zelf.

Het team van RTL Nieuws in Tokio Het team van RTL Nieuws in Tokio

En uiteraard, het gaat ook om de sport. Zet je wekker voor de zwemmers, juich voor de voetbalsters, kijk de laatste wedstrijden van tennisster Kiki Bertens. Aanschouw het debuut van gewichtheffer Enzo Kuworge (voor het eerst sinds 1968 hebben we weer een gewichtheffer!), leef mee met de tweede kans van judoka Noël van 't End, droom weg bij de wielrensters, bewonder de ongenaakbaarheid van windsurfster Lilian de Geus en zeilster Marit Bouwmeester, en zo komt er nog heel veel meer op je af. 

Nee, deze Spelen worden niet gezellig, het wordt geen feest in het Holland-huis, Guus Meeuwis zal er niet bij zijn, maar och, wat komen er de komende weken ontzettend mooie sportmomenten aan. Geniet ervan!