Yesim Candan

Je zult maar een zwarte voetballer zijn

16 juli 2021 06:18

De namen van Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka staan sinds deze week in mijn geheugen gegrift. Drie jonge voetballers die na het missen van de beslissende penalty's tijdens de EK-finale bedolven werden onder de racistische bagger. Want ja: ze zijn zwart. Iemand moet natuurlijk de zondebok zijn. Bij voetbal – volkssport numero uno – komt dan altijd de ware aard van de mens naar boven. Bij de supporters tenminste. Het racisme dat op zulke momenten komt bovendrijven, is echt misselijkmakend.

Puur Britse supporterstaferelen, denk je? Ik zal jullie geheugen even opfrissen. In 2014 werd vlak voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland een selfie gemaakt door een aantal zwarte Oranje-spelers. Op de foto staan onder anderen Gregory van der Wiel, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay. De reacties onder deze selfie op de Facebookpagina van Voetbalzone varieerden van 'FC Aap' tot 'losgebroken van ketting en dan krijg je dit'. 

"Gekleurde voetballers moeten op het veld niet alleen fysiek presteren, maar ook geestelijk behoorlijk hun grenzen kunnen verleggen."

Lang niet het enige incident natuurlijk. Toen Excelsior in 2019 tegen FC Den Bosch speelde, kreeg hun spits Ahmad Mendes Moreira het zwaar te verduren toen de FC Den Bosch-supporters hem voor kutneger uitscholden. Op beelden van FOX Sports (nu ESPN) was zelfs een supporter te zien die, zo leek het, de Hitlergroet uitbeeldde in de richting van Moreira (zelf beweerde de supporter dat hij een wegwerpgebaar maakte).

Italië spant de kroon. Hoe de Italiaanse Verona-fans oerwoudgeluiden maakten naar Brescia-spits Mario Balotelli in 2019. De speler liep daarna boos het veld af. Teamgenoten wisten hem over te halen om tóch door te spelen. Zoals het een professionele topvoetballer betaamt. Maar toch: gekleurde voetballers moeten op het veld niet alleen fysiek presteren, maar ook geestelijk behoorlijk hun grenzen kunnen verleggen. Het was bovendien niet de enige keer dat Balotelli geconfronteerd werd met racisme vanaf de tribune. Ook tijdens een wedstrijd in Frankrijk tegen SC Bastia, toen hij nog spits was van OCG Nice, kreeg hij racistische opmerkingen over zich heen. Hij vroeg zich toen openlijk af of dit soms normaal was in Frankrijk. Nou, niet alleen in Frankrijk dus.

"Door heel het land hangen posters waarop woorden als 'kanker', 'Jezus' en 'Jood' te lezen zijn. Volgens mij ontbreken in dit rijtje een aantal racistische scheldwoorden."

Sinds kort is er in Nederland een campagne tegen vloeken. Door heel het land hangen posters waarop woorden als 'kanker', 'Jezus' en 'Jood' te lezen zijn. Om mensen duidelijk te maken dat deze (scheld)woorden echt niet kunnen.

Volgens mij ontbreken in dit rijtje een aantal racistische scheldwoorden. Het zou de Bond tegen vloeken sieren als zij die ook meteen zouden meenemen in deze campagne. Of is iemand 'kutneger' noemen soms minder erg dan 'Jezus' zeggen? Er zijn namelijk nogal wat mensen in ons land die het heel normaal vinden als je iemand een 'neger' noemt. Tja, als je kijkt naar de samenstelling van deze organisatie dan hebben ze nog een emancipatieslag te maken, zo wit zijn ze.

Maar goed, in Groot-Brittannië zullen mensen gestraft worden die online racistische uitspraken doen. Laten we in Nederland het voorbeeld van de Britten volgen. Tegelijk hoop ik dat de Bond tegen vloeken mijn suggestie ter harte neemt en wat meer diversiteit in zijn campagne opneemt. Zodat onze zwarte spelers bij een volgende gelegenheid niet hetzelfde hoeven mee te maken als Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.