Jos Heymans

Niks geleerd

10 juli 2021 06:17

Alle vrijheid die ons twee weken geleden werd gegund, wordt voor een deel teruggedraaid als gevolg van de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen. Kroegen die tot diep in de nacht open mochten blijven, moeten weer om middernacht sluiten. Discotheken en nachtclubs gaan na veertien dagen vrijheid sowieso weer dicht, festivals mogen alleen maar doorgaan als alle bezoekers een zitplaats hebben. We zijn niet terug bij af, maar we gaan wel weer die kant op.

Driekwart jaar geleden werden de versoepelingen van toen drastisch aan banden gelegd; het draaide zelfs uit op een tweede lockdown. Dat was de schuld van het virus, maar daar had het kabinet op voorbereid kunnen zijn. De chefs-corona Mark Rutte en Hugo de Jonge zagen de ziekenhuisopnames oplopen, juist in een jaargetijde waarin virussen altijd al goed gedijen. Tegen beter weten in hoopten ze dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ze modderden maar wat aan, totdat er geen bed meer vrij was en Duitsland opnieuw te hulp moest schieten als overloop voor gevelde patiënten.

"Dat de deltavariant razendsnel om zich heen greep werd doelbewust genegeerd"

We waren gewaarschuwd, we hadden geleerd. We zouden niet meer zo snel alles opengooien als een jaar geleden. Het moest allemaal geleidelijk aan, bezwoeren Rutte en De Jonge, telkens uitkijken of de opheffing van een vrijheidsbeperkende maatregel niet tot onbeheersbare gebeurtenissen zou leiden. Stap voor stap ging de horeca weer open, eerst alleen de terrassen en tot zes uur 's avonds. Later tot tien uur en uiteindelijk verdwenen alle beperkingen. Sportscholen en winkels mochten hun deuren weer openen, mondkapjes werden afgeschaft en we mochten weer naar de bioscoop. Alsof de veel besmettelijker deltavariant nog ver weg was. Dat die variant razendsnel om zich heen greep en in korte tijd verantwoordelijk was voor de helft van alle besmettingen, werd doelbewust genegeerd. Vaccineren zou immers erger wel voorkomen.

Leden van het Outbreak Management Team, virologen en andere deskundigen vroegen zich hardop af of het allemaal niet een beetje te snel ging. Want het virus was nog niet weg. Ook al riepen Rutte en De Jonge in koor 'we zijn er bijna, maar nog niet helemaal', in de praktijk werden de bezwaren weggewuifd, omdat het zo goed ging met het vaccineren. Nog even, en heel Nederland was het virus de baas. Dus mochten ook de discotheken en nachtclubs weer open. Na een week ging het al mis. In acht dagen tijd liep het aantal dagelijkse besmettingen op van 500 tot 7000. De net heropende partytenten hadden zich ontpopt tot brandhaarden van corona.

"Jongeren mochten 'dansen met Janssen'. En dat deden ze ook. Terecht; toestemming van het hoogste orgaan"

Rutte en De Jonge, en de rest van het ja-knikkende kabinet, hebben zich blind gestaard op het vaccinatieschema. Dat liep voortreffelijk. Alleen de opkomst onder de jongeren viel nog een beetje tegen. Die moesten een zetje krijgen. Als ze zich lieten inenten, mochten ze los gaan. Vooral het Janssen-vaccin (één prik) was opeens mateloos populair. Had je die, dan mocht je van Hugo de Jonge meteen gaan feesten. Je kreeg nog dezelfde dag een QR-code als bewijs van vrije toegang. De anderhalve meter hoefde niet meer.

Maar we hadden toch altijd te horen gekregen dat zo’n vaccin moet inwerken? Dat het pas na twee weken bescherming biedt? Van de minister mochten gevaccineerde jongeren 'dansen met Janssen'. En dat deden ze ook. Terecht; toestemming van het hoogste orgaan. Ga de jeugd dan niet verwijten dat ze die kans met beide handen aangrepen, gebruik hebben gemaakt van het nog niet voortreffelijk functionerende controlesysteem.

"Het zou het kabinet sieren de hand ook in eigen boezem te steken."

Rutte en De Jonge stonden er vrijdagavond op hun persconferentie bij alsof het ze allemaal was overkomen. Dat ze er niets aan konden doen. Want jongeren hadden gesjoemeld met QR-codes, anderen hadden zich niet aan de anderhalve meter gehouden. We waren een beetje gemakzuchtig geworden.

Het is allemaal waar. Maar het zou het kabinet sieren de hand ook in eigen boezem te steken.