Yesim Candan

Lieve Peter, we hebben je nodig

09 juli 2021 05:49

Op dit moment vecht je in het ziekenhuis nog steeds voor je leven. Je familie, je vrienden, je collega's: heel Nederland wil dat je ontwaakt. Onze pitbull, die tot op het bot blijft doorbijten waar een ander allang zou hebben losgelaten.

Hoe jij Joran van der Sloot hebt aangepakt. Geëmotioneerd vertelde over de zaak van Nicky Verstappen – op je kantoor hangt nog altijd het Ajax-shirt van Jari Litmanen, dat je elke dag motiveerde omdat deze moordzaak opgelost móést worden. Dit shirt was eigenlijk bestemd voor het graf van Ajax-fan Nicky, maar net te laat binnengekomen.

Onlangs heb je een crowdfunding opgezet om een miljoen euro tipgeld te kunnen uitloven voor de oplossing van de vermissing van Tanja Groen. Dit laat zien hoe ver jij bereid bent te gaan om zaken op te lossen. Zoals jij is er maar één. Wie zet jouw werk voort als jij er niet meer bent?

"Ik ben opgegroeid met jou en jouw zaken. Jij hebt mij geleerd om nooit op te geven."

Je bent de beste misdaadjournalist van Nederland. Alleen is nu pas het besef ingedaald hoe onmisbaar je bent. Ik ben opgegroeid met jou en jouw zaken. Jij hebt mij geleerd om nooit op te geven. Als jij je niet in de Puttense moordzaak had vastgebeten, zaten die twee zwagers nog steeds onterecht vast voor de moord op een stewardess. En liep de echte dader nog steeds vrij rond.

Opkomen voor slachtoffers is de missie in jouw leven. Niet alleen wat onopgeloste moordzaken betreft overigens. Al sinds jaren spreek je je uit tegen racisme en kom je op voor minderheden, asielzoekers en vluchtelingen. Toen je in 2016 op nummer 1 van de Kleurrijke Top 100 was verkozen, droeg je tijdens de uitreiking een T-shirt waarop in het Arabisch het woord 'welkom' stond.

"Zolang je leeft, is er nog een sprankje hoop. Volgens mij moeten we met z'n allen opstaan en gaan lopen voor het vrije woord."

"Er is sprake van toenemende ongelijkheid, van vijandigheid tegen mensen die hulp en steun nodig hebben. Daar wijs ik op. Dat is heel normaal, vind ik zelf. Dat is gewoon je burgerplicht", zei je destijds over die prijs. Omdat je überhaupt geen angst kent, snap jij de angst voor 'de bicultureel' niet. Angst die is gebaseerd op racistische motieven van mensen.

Wat de aanslag op jouw leven anders maakt dan de liquidaties van Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Derk Wiersum, is dat jij nog leeft. En zolang je leeft, is er nog een sprankje hoop. Volgens mij moeten we met z'n allen opstaan en gaan lopen voor het vrije woord. Voor een journalist, een vader, voor jouw familie, en voor alle vermoorde en vermiste kinderen en hun ouders, voor wie je zo hard hebt gevochten. Wanneer gaan we dit doen?

Ik hoop dat je Ajax-shirt bij je in het ziekenhuis is. Peter, we hebben je hard nodig. Nu meer dan ooit tevoren.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.