Yesim Candan

Waar is Ziyech?

25 juni 2021 06:15

Een EK of WK voetbal is de gelegenheid waarbij menig volk zijn trots tentoonstelt. Een ware strijd der titanen. Totdat ze eruit lagen (want wat waren ze toch slecht) was ik voor het Turkse elftal. Dat klinkt misschien gek in jullie oren, maar wat voetbal betreft ben ik altijd voor het geboorteland van mijn ouders. Waarschijnlijk is dit een gevoelskwestie. Mijn emotie is Turks en mijn verstand Nederlands.

Nu kijk ik dus louter met mijn hoofd naar het Nederlands elftal. Daarbij valt mij iets op: waar zijn de Turken en Marokkanen? Of spelers met een Molukse achtergrond?

Ons nationale elftal is gevuld met toppers, sommigen met Surinaamse roots. Surinamers zijn toch een beetje meer 'van ons', van Nederland. Maar waar is de rest van het diverse kleurenpalet waar Nederland uit bestaat? Profvoetbalclubs hebben de mond vol van meer kleur in alle lagen van deze sport. Maar daar zie je niets van terug in het Nederlands elftal. Alsof Turken en Marokkanen er niet toe doen. Terwijl: Marokkaanse voetballers zijn de bom. (Eerlijk is eerlijk: de Turken lopen qua voetbaltalent helaas wat achter. Ik mis een Turkse Ziyech, maar die moet geloof ik nog geboren worden. Daarom heb ik mijn zinnen op Naci Ünüvar gezet, de 18-jarige Ajacied.)

"Ziyech is wat mij betreft een van de beste voetballers van ons land. Maar hij koos ervoor om voor Marokko uit te komen."

Hakim Ziyech hoort toch echt in het Nederlands elftal thuis. Hij is wat mij betreft een van de beste voetballers van ons land. Maar hij koos ervoor om voor Marokko uit te komen.

Een gemiste kans, als je het mij vraagt. Voor Nederland en voor hem. De vraag is: waarom koos hij voor Marokko? Krijgt hij daar meer waardering voor zijn spel? In het verleden zag je tijdens EK's en WK's veel Marokkaanse spelers kiezen voor het geboorteland van hun ouders. Als ik daarover spreek met trainers of oud-spelers, komt altijd aan de orde dat ze zich hier niet gewaardeerd of welkom voelen.

De commissie-Mijnals pakt discriminatie en uitsluiting in het voetbal aan. Onder anderen presentator Humberto Tan zet zich in voor deze commissie, die juli 2020 in het leven werd geroepen. Tan legt voor mij de vinger op de zere plek. Als we het over meer diversiteit in het voetbal hebben, zegt hij, duikt altijd de volgende dooddoener op: we moeten gaan voor kwaliteit. Maar juist door de focus op diversiteit te leggen, verbetert de kwaliteit. Dit is waar het volgens mij precies om gaat.

"Nederland barst van het diverse voetbaltalent. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Oranje daarvan bij het volgende EK of WK wel een goede afspiegeling is?"

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je eerder geneigd bent in zee te gaan met iemand met wie je iets gemeen hebt. Grote bedrijven hebben hier een handje van tijdens hun sollicitatieprocedures. Maar dat geldt volgens mij ook voor bondscoach Frank de Boer, bij het samenstellen van zijn elftal.

Wordt het niet eens tijd dat de KNVB hier werk van maakt? Want de dooddoener dat die voetballers er niet zijn, of niet te vinden zouden zijn, gaat hier toch echt niet op. Nederland barst van het diverse voetbaltalent. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons nationale team daarvan bij het volgende EK of WK wel een goede afspiegeling is? Het landsbelang staat immers op het spel. We willen toch niet de titel mislopen, omdat de bondscoach niet zijn best heeft gedaan voor Ziyech?

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.