Ga naar de inhoud
Sandra Korstjens

Braziliaanse corona-oase

Terwijl het aantal coronabesmettingen in Nederland snel daalt en het intussen een kwestie van weken lijkt voordat iedereen die dat wil een eerste dosis heeft gehad, schiet het in Brazilië nog steeds niet echt op met het vaccinatieprogramma. Iets meer dan twintig procent van de Brazilianen heeft nu één prik gehad. Slechts tien procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Dat is nog niet voldoende voor een verbetering van het aantal besmettingen. Gemiddeld komen er dagelijks nog steeds ruim zestigduizend besmettingen bij. Volgens specialisten staat Brazilië aan de vooravond van een derde golf.

Maar er is één plek waar het leven intussen alweer langzaam terugkeert naar het oude normaal: Serrana, een provinciestadje met 45.000 inwoners op een paar uur rijden van miljoenenstad São Paulo. Bijna alle volwassen inwoners van Serrana ontvingen namelijk tussen februari en april al het coronavaccin van het Chinese Sinovac.

"Het Braziliaanse volk zal niemands cavia zijn", zei president Bolsonaro vorig jaar nog.

Dat kwam omdat het stadje was uitverkoren om mee te doen aan een groot wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van massaal vaccineren. Daarvoor werd Serrana verdeeld in vier verschillende gebieden. De inwoners van die gebieden kregen telkens met een week verschil hun prikken.

Opvallend genoeg was president Bolsonaro lange tijd fel tegenstander van dat Chinese vaccin. Hij weigerde lange tijd om doses van het vaccin te kopen. "Het Braziliaanse volk zal niemands cavia zijn", zei de president er vorig jaar nog over. Pas veel later draaide hij bij.

Terwijl de tweede coronagolf tienduizenden slachtoffers maakte in het land, veranderde Serrana juist in een corona-oase.

De meeste inwoners van Serrana deden juist graag mee met het experiment. Ruim 95 procent van de volwassen inwoners nam uiteindelijk twee prikken. Met grote gevolgen. Terwijl de tweede coronagolf tienduizenden slachtoffers maakte in het land, veranderde Serrana juist in een corona-oase. Volgens de onderzoekers waren er 95 procent minder sterfgevallen en 86 procent minder ziekenhuisopnames. Terwijl in nabijgelegen stad Ribeirão Preto alles weer op slot gaat, openen bedrijven en winkels in Serrana intussen juist weer de deuren.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de pandemie gecontroleerd kan worden als driekwart van de bevolking is ingeënt. Dat is goed nieuws, omdat er ook in Brazilië nog altijd groepen zijn die niets van het vaccin willen weten. Hoewel het aantal prikweigeraars de afgelopen maanden wel sterk gedaald zou zijn, vanwege de hevige tweede golf in het land. Uit een recente peiling bleek dat ruim negentig procent van de Brazilianen gevaccineerd wil worden. Nu alleen nog genoeg vaccins voor iedereen.