Yesim Candan

Het regent bloed in Gaza

14 mei 2021 05:45

Voor een essay op de middelbare school mocht ik zelf een onderwerp uitkiezen. Ik koos voor de verdrietigste, meest uitzichtloze situatie in de wereld: het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ik kreeg er een dikke onvoldoende voor. Mijn leraar vond dat ik meer had geschreven over de bezette gebieden dan over het onrecht dat de Israëliërs werd aangedaan.

Die onvoldoende heeft me nog jarenlang achtervolgd. Ik begreep het gewoon niet. Er zou toch een tweestatenoplossing komen? Maar die is er nooit gekomen. Je hoeft echt niet pro-Israël of pro-Palestijnen te zijn om in te zien dat het hele concept van de door Israël bezette gebieden niet klopt. In Berlijn braken we de Muur af, in Israël wordt er eentje gebouwd, met aan weerszijden ervan verdrietige mensen. Hoe heeft dit allemaal zo uit de hand kunnen lopen? En nu is aan de relatieve rust die in de regio heerste de afgelopen week ook nog een einde gekomen.

"Hoe komt het dat vrede tussen de Israëli's en Palestijnen maar niet wil lukken? Omdat het gewoon niet klopt."

Het begon met de dreigende uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sheikh Jarrah, een overwegend Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem. Naar aanleiding daarvan waren er protesten bij de Al-Aqsamoskee, waarop de Israëlische politie het heilige huis binnenviel met traangas en flitsgranaten.

Waarom gebeurt dit in hemelsnaam tijdens de ramadan, op een van de meest heilige plekken ter wereld? Mensen waren hier aan het bidden. Helaas zocht Hamas weer vergelding en vuurde, voor het eerst in lange tijd, raketten af op Jeruzalem. En nu is het dus weer oorlog. Zoals altijd kiezen mensen dan weer een kamp. Op social media wemelt het van de foto's van mensen met een Palestijnse of een Israëlische vlag.

Hoe komt het dat vrede tussen de Israëli's en Palestijnen maar niet wil lukken? Omdat het gewoon niet klopt. Maar wat zeker niet klopt, is dat mensen uit hun huizen dreigen te worden gezet. Waarom keurt de wereld dit dan goed? Sinds wanneer mag je mensen uit hun huis zetten? Ik ben absoluut tegen antisemitisme, zoals ik vorige week in Het Parool schreef. Ook ben ik tegen islamofobie – keer op keer keur ik aanvallen op moskeeën af. Maar je hoeft niet voor het ene of het andere kamp te zijn om dit soort acties af te keuren.

"Misschien moeten de wereldleiders de Palestijnen een land toewijzen, ergens op de wereld, zodat dit conflict eindigt."

Er moet een andere oplossing komen voor dit conflict, anders is en blijft het een verloren zaak. Met een winnaar en een verliezer. De Palestijnen zijn de verliezers: hun gebieden worden telkens een stukje kleiner gemaakt. Ik kijk naar landkaarten van het gebied, van 1946 tot nu. De groene plekken waar Palestijnen wonen, worden steeds kleiner en minder. Deze oorlog gaan zij niet winnen. En de internationale gemeenschap laat dit toe.

Misschien moeten de wereldleiders de Palestijnen een land toewijzen, ergens op de wereld, zodat dit conflict eindigt. Zouden er (westerse) leiders zijn die dit durven voorstellen? Suggesties voor een nieuw gebied zijn welkom. Het klinkt jullie waarschijnlijk onwerkelijk in de oren, maar ik ben juist realistisch – misschien komt er dan eindelijk rust in de regio. Wat mij overigens opvalt bij de oorlog in Gaza, is hoe stil de Arabische leiders zijn. Die zijn nu natuurlijk lekker Suikerfeest aan het vieren.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.