Yesim Candan

Asielzoekers, niet op onze stoepen lopen

07 mei 2021 05:53

Nee hoor, het heeft er he-le-maal niets mee te maken dat wij tegen asielzoekers zouden zijn. We willen louter de verkeerssituatie reguleren. Dat de kortste route naar het winkelcentrum door onze villawijk gaat, betekent niet dat de mensen uit het asielzoekerscentrum daarom door onze buurt moeten lopen. Ze kunnen prima met een boogje om ons heen.

Aldus de bewoners van het Wilhelminapark in Oegstgeest ('we zijn barmhartig, zolang het maar niet bij ons in de straat is'). Dat de lokale CDA-afdeling een motie heeft ingediend om te voorkomen dat de asielzoekers door de dure villawijk gaan lopen, riekt naar apartheid.

"Opeens wordt de serene rust in de buurt verstoord door mannen die zomaar een me-too'tje bij je zouden kunnen doen."

Nu begrijp ik de argwaan van de villabewoners ook wel. De helft van de ongeveer 175 asielzoekers, die zullen worden gehuisvest in een nabijgelegen pand achter het oude gemeentehuis, zal bestaan uit alleenstaande mannen. Mensen zijn bang voor overlast, zoals inbraken, of dat vrouwen worden lastiggevallen door oversekste mannen. Bij mijn oude buurt in Amsterdam lag ook een asielzoekerscentrum. Eerlijk is eerlijk: sinds de komst daarvan liepen er best wat getraumatiseerde mannen rond. Opeens wordt de serene rust in de buurt verstoord door mannen die zomaar een me-too'tje bij je zouden kunnen doen. We weten allemaal ook wat er in Buitenveldert is gebeurd; een getraumatiseerde asielzoeker vermoordde daar in 2019 een oudere mevrouw op klaarlichte dag op straat, na haar te hebben verkracht.

Maar tegen mensen zeggen: "Je mag hier niet lopen omdat je een asielzoeker bent", dat getuigt van racisme en ongelijkheid. De weg is een openbare weg, daar mag iedereen op lopen. Het doet me denken aan het Turkse 'halal beach' waar ik undercover naartoe ging. Dit stuk strand was door conservatieve moslims voor de buitenwereld afgeschermd. Wat een absurditeit en misplaatst gevoel van superioriteit om te denken dat dit soort openbare plekken alleen toegankelijk zijn voor bepaalde mensen.

"Asielzoekers doelloos achterlaten in een woonwijk komt hen niet ten goede, maar de buurt ook niet."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet eens een keer een goed beleid uitstippelen voor de nieuwkomers in ons land. Een zwakke lobby en dito beleidsvorming lijkt daar wel in het DNA verankerd. Sowieso is het de vraag of je asielzoekerscentra wel in of vlak bij woonwijken moet plaatsen. En als je ze al in een woonwijk plaatst, geef de asielzoekers dan in elk geval iets te doen. Hen doelloos achterlaten in een woonwijk komt hen niet ten goede, maar de buurt ook niet. Iets omhanden hebben houdt je van de straat. Laat deze mensen meedoen in onze maatschappij, zodat zij kunnen participeren. In plaats van hen maar te laten wachten op uitsluitsel, zonder dat ze mogen werken of studeren.

De situatie in Oegstgeest is niet de eerste clash tussen nieuwkomers en inwoners. En het ging er ook weleens ruwer aan toe. De bewoners van de villawijk in Oegstgeest uiten hun ongenoegen tenminste nog op beschaafde wijze. Maar wat de opvang van asielzoekers betreft, moet er moet echt een andere wind gaan waaien. Zodat we een tweedeling zoals ooit in Zuid-Afrika kunnen voorkomen.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.