Yesim Candan

Mocro Maffia-acteurs spelen met kinderlevens

26 maart 2021 05:49

Daar zit je dan, als 12-jarige, in een livestream op Instagram te chatten met je grote idolen: twee acteurs uit de serie Mocro Maffia. Dat is de kracht van social media. Maar de ontzettend uit de hand gelopen livesessie – Bilal Wahib daagde de minderjarige jongen uit zijn piemel te laten zien, in ruil voor een flink geldbedrag – toonde ook meteen de grote gevaren van social media. Kinderen zijn erg beïnvloedbaar. En als je favoriete acteur je dan op zo’n manier uitdaagt, zijn de gevolgen al snel niet te meer te overzien. 

Mijn maag draaide zich om toen ik het filmpje zag. Dit ene voorval heeft inmiddels alle headlines gehaald, maar hoeveel van dit soort gevallen denk je dat zich voordoen buiten het zicht van de grote massa?

"Social media zijn een open riool waar wordt gepest en getreiterd."

Wordt het niet eens gewoon tijd dat we heel kritisch bekijken hoe we kinderen beter kunnen beschermen op social media? Dat is een open riool waar wordt gepest en getreiterd, waar naaktfoto's van kinderen worden verspreid – en waar dus een jongen van 12 publiekelijk wordt vernederd door hem zover te krijgen zijn piemel te laten zien.

Kijk, als je als volwassene in het holst van de nacht door een donker steegje loopt en aan het eind ervan de schaduw van een man ziet, maak je misschien gauw rechtsomkeert. Kinderen lopen gewoon door, omdat ze dit gevaar nog niet goed kunnen inschatten. Het is de taak van de volwassenen – de maatschappij, de overheid – om die steeg beter te bewaken en te beveiligen. Ervoor te zorgen dat kinderen daar niet zomaar recht in de armen van een kwaadwillende kunnen lopen.

Natuurlijk, je hebt een rapporteer-knop op zowel Instagram als Facebook. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt met meldingen die daar binnenkomen? Waarom worden leeftijden op social media niet beter gecontroleerd? Een pakje sigaretten of een blikje bier krijg je toch ook niet zonder het tonen van je identiteitsbewijs, als je er volgens de verkoper nog wat te jong uitziet?

"Voor ouders is online shaming een grote nachtmerrie geworden."

De accounts van de beide Mocro Maffia-acteurs zijn inmiddels voor altijd verwijderd door Instagram. Het zou goed zijn als dit ook zou gebeuren met het account van hun collega ICE, die het 12-jarige slachtoffer (!) een hoer noemde. Die er dus schaamteloos nog een schepje bovenop deed door aan victim blaming te doen. Kan de producer van Mocro Maffia de acteurs niet tot orde roepen?

Onderschat de socialmediamoordkuil niet. Onlangs nog pleegde een 13-jarig meisje uit Amsterdam-Zuidoost zelfmoord omdat naaktfoto's van haar online waren verspreid. Ze was niet de eerste, en zal helaas ook niet de laatste zijn. Voor ouders is online shaming een grote nachtmerrie geworden.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.