Yesim Candan

Nederland is kneiterrechts

19 maart 2021 06:00

Onlangs viel het kabinet door de zogeheten toeslagenaffaire, één van de grootste schandalen in de Nederlandse politiek. Of nou ja: eigenlijk werd dit in gang gezet doordat eerst een oud-minister, Lodewijk Asscher, gedwongen werd op te stappen – door zijn eigen PvdA-achterban nota bene.

Voor de rest heeft die hele toeslagenaffaire weinig consequenties gehad. Niemand bij de Belastingdienst is aangepakt voor zijn wandaden. Tijdens het RTL-debat confronteerde toeslagenslachtoffer Kristie Rongen Mark Rutte op volhardende wijze met de gevolgen van het beleid waar hij als minister-president voor verantwoordelijk was. Het beleid dat het leven van Rongen, samen met dat van duizenden gezinnen, jarenlang tot een ware hel heeft gemaakt. Nu ziet ze de VVD met nóg meer zetels terugkomen in de Tweede Kamer.

"De enige die tegengas gaat geven, is Sigrid Kaag, de grote winnaar."

Het is zorgwekkend dat de rechtse populisten terrein hebben gewonnen. Dat zijn dezelfde rechtse populisten die de kinderen in Moria links laten liggen. Die de islam uit ons land willen verdrijven. Die corona en alle maatregelen als een groot complot zien. Het zijn ook deze rechtse populisten die schoon genoeg hebben van alle vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals Jeroen Pauw in 'Spraakmakers' duidde. Realiseer je wel dat met Freek Jansen iemand met fascistische ideeën de Kamer in komt.

De enige die tegengas gaat geven, is Sigrid Kaag, de grote winnaar. Ik twitterde al eerder dat de vrouwelijke kiezers deze keer het verschil gaan uitmaken omdat zij meer menselijkheid willen in de politiek. Tijs van den Brink reageerde daarop met: "Net zoals de mannelijke kiezers." Maar wat mij opviel is dat vrouwen in Nederland campagne voerden om massaal op een vrouw te stemmen. De Dolle Mina's 2.0 streden voor hun stem. Al een jaar kijken we naar mannen die tijdens de coronapersconferenties geen enkele emotie tonen. Alsof je op een begrafenis bent waar niemand huilt. Wat dat betreft is de Duitse bondskanselier Merkel een vrouw naar mijn hart. Zij toont gewoon haar emoties als ze harde coronamaatregelen moet presenteren aan haar volk.

"Kaag veranderde plots in een strijdbare tijger die zich uitsprak tegen seksisme en vrouwen aansprak op wat ze kunnen."

Op het eerste gezicht vond ik Sigrid Kaag elitair. De Hillary Clinton van Nederland – en dit is geen compliment. Maar aan het eind van de verkiezingsstrijd veranderde ze plots in een strijdbare tijger die zich uitsprak tegen seksisme en vrouwen aansprak op wat ze kunnen. Deze boodschap kwam aan. Lange tijd heb ik de hoop gehad dat politieke partijen op zo'n toon biculturele burgers zouden aanspreken. Helaas worden zij alleen maar gezien als slachtoffers die je óf dood moet knuffelen, óf zien als het grote nationale probleem.

Links Nederland blijft verslagen achter na deze verkiezingen. Het ontbreekt aan ijzersterke leiders. Ze zijn te gezapig. De sociaaldemocratische Titanic lag ooit mooi op koers, maar zag de grote populistische ijsberg op rechts niet aankomen en is nu aan het zinken. Hoe leuk nieuwkomers als Volt en BIJ1 ook zijn, ze zullen nooit het rechtse hart van Nederland eruit kunnen rukken. Ze kunnen hooguit de bloedtoevoer even stoppen. Het kloppend hart zit rechts.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.