Jos Heymans

Beroerde week voor CDA'ers

20 februari 2021 06:24

Het ANP maakte deze week een foto die in veel kranten terug te vinden was. Mark Rutte beantwoordt vragen van journalisten na de persbijeenkomst waarin het kabinet reageert op de rechterlijke uitspraak dat de avondklok juridisch niet deugt. CDA-minister Ferd Grapperhaus staat er schuldbewust naast, zwijgzaam, het hoofd deemoedig iets naar voren gebogen. Alsof hij zojuist ontzettend op zijn lazer heeft gehad. Van Rutte. Die houdt nu eenmaal niet van sukkels.

Rutte en Grapperhaus reageren op de uitspraak van de rechter. Rutte en Grapperhaus reageren op de uitspraak van de rechter.

Grapperhaus is als minister van Justitie en Veiligheid als eerste verantwoordelijk voor de wet die door de rechter als broddelwerk is aangemerkt. Amateuristisch geklungel van een minister die een degelijke gymnasiumopleiding heeft gehad op een gerenommeerd jezuïetencollege én meester én doctor in de rechten is. Geen nitwit dus in het vakgebied. Bovendien beschikt hij op zijn ministerie over honderden juristen. Vooral de Directie Wetgeving en Juridische Zaken is een waar bolwerk van wetgevingsjuristen, salarisschaal 12, oplopend tot 6000 euro per maand. Dan lever je geen knoeiwerk af.

Merkwaardigerwijs hadden al die mensen niet door dat het voorstel onder een verkeerde wet was ingediend, die er met de haren was bijgesleept en niet deugdelijk was onderbouwd. De Raad van State, een van de belangrijkste adviesorganen van de regering, had zijn twijfels, maar die had Grapperhaus hooghartig van de hand gewezen. En in de Tweede Kamer had SGP'er Kees van der Staaij ook bedenkingen geuit. Ook naar hem wilde Grapperhaus niet luisteren. Dan speel je met vuur. Van der Staaij staat bekend als het juridisch geweten van het parlement. Dan moet je van goeden huize komen om hem te negeren.

'SGP' er Kees van der Staaij had bedenkingen geuit. Ook naar hem wilde Grapperhaus niet luisteren. Dan speel je met vuur.'

Even in het kort: coronamaatregelen worden ondergebracht in de TWM, de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. Voor de wettelijke invoering van de avondklok is gekozen voor een andere route, de wet Buitengewone Bevoegdheden Bestuurlijk Gezag (BBBG), door Rutte kortweg 'triple-B, G' genoemd. Deze wet wordt gebruikt als een parlementaire behandeling pas achteraf kan plaatsvinden vanwege een spoedeisende invoering, bijvoorbeeld bij een dijkdoorbraak. Maar de avondklok werd pas ingevoerd, nadat het parlement ermee had ingestemd. En had dus gewoon in de Covidwet opgenomen kunnen worden.

Zowel Rutte als Grapperhaus houden stug vol dat de BBBG een prima wet is voor de verankering van de avondklok. Toch is er hals-over-kop een nieuwe wet door het parlement gejaagd die wél is voorzien van een juridisch degelijke onderbouwing. Daarmee zeg je impliciet dat die eerste wet niet helemaal in de haak was. Verzachtende omstandigheid voor de minister-president: Rutte is historicus en geen jurist, dus enige compassie met zijn beperkte juridische kennis is toegestaan. Grapperhaus en zijn talloze ambtenaren hadden beter moeten weten. Zelfs als ze straks in hoger beroep hun gelijk krijgen, dan nog had het circus van afgelopen week voorkomen moeten worden.

'Dan wek je toch stellig de indruk dat je boven de wet staat. Maar dat staat niemand.'

Het vertrouwen in de overheid heeft door de halsstarrige houding van Grapperhaus een forse deuk opgelopen. Niet voor het eerst ging deze minister het schip in. Van de zomer moest Grapperhaus door het stof omdat hij bij zijn bruiloft de coronaregels willens en wetens aan zijn laars had gelapt. Dat kan niemand zich permitteren, zeker niet de minister wiens handtekening onder de Covidwet staat. Na dat politieke drama zagen nog maar weinig mensen, uitsluitend CDA’ers, een politieke toekomst weggelegd voor Grapperhaus. Voor zover er nog een laatste sprankje hoop was, is dat nu verdwenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wopke Hoekstra door het stof na rondje schaatsen in Thialf

Alsof het CDA-eigen is, zakte ook partijgenoot Wopke Hoekstra door het ijs. Die ging nogal onbenullig in de fout door te gaan schaatsen op de Thialfbaan, terwijl de rest van het land zich thuis zit te verbijten. Binnensporten zijn verboden, in sporthallen heerst serene rust, sportscholen zijn gesloten en in zwembaden hoor je alleen het water tegen de kanten klotsen. Dat was Hoekstra kennelijk even vergeten, want hij plaatste vol vrolijkheid een fotootje van zichzelf op de schaatsbaan op twitter. Dan wek je toch stellig de indruk dat je boven de wet staat. Maar dat staat niemand. Ook de lijsttrekker van het CDA niet.

Verkiezingskoorts doet rare dingen met een mens.