Yesim Candan

Avondklok: discriminerend voor jongeren

19 februari 2021 06:01

De week werd gegijzeld door het avondklok-debacle en de oproep om de jongeren in Nederland meer lucht te geven. Is het toeval dat deze twee dingen juist nu samenkwamen? Is het heel cru van me als ik zeg dat ik het belang van de jongeren nu even belangrijker vind dan dat van ouderen? Die zaten toch al opgesloten in verzorgingshuizen – we keken amper naar ze om. Op zorg wordt steeds meer bezuinigd, de eenzaamheid waarmee ze kampen was al niet te stuiten.

Nu doen we ineens alsof ouderen heel belangrijk zijn voor ons. Al jarenlang schreeuwen politici als Fleur Agema (PVV) om een betere zorg voor ouderen. Maar die komt er niet. Even heel zwart-wit: in de strijd tegen corona zijn juist die ouderen, vaak in verzorgings- of verpleeghuizen, het richtpunt van ons coronabeleid. We moeten de zwakkeren in onze samenleving beschermen, koste wat het kost. Niet alleen in Nederland is dit zo, maar ook in de rest van de wereld.

"Jongeren waren hun sociale leven van overdag al kwijt. Nu zijn ze ook nog hun leven in de avond kwijt."

In een uitzending van de talkshow Jinek vertelde een jongen van twintig woensdag over de paniekaanvallen die hij heeft sinds het ingaan van de avondklok. Over de angst, het gevoel om opgesloten te zitten. Die eenzaamheid onder jongeren doordat voor hen geen licht schijnt aan het einde van de tunnel wordt alleen maar erger. Hun mentale gezondheid is zorgwekkend. Ik vraag me af wat hiervan de rekening zal zijn voor onze samenleving. In dezelfde uitzending van Jinek vertelde een kinderarts over een vijftienjarig meisje dat haar bed niet meer uitkomt omdat ze zich zo neerslachtig voelt.

De avondklok heeft de meeste impact op jongeren. Die hebben nu al nauwelijks contact met leeftijdgenoten. Hun sociale leven van overdag, als ze normaal gesproken naar school gaan, waren ze al kwijt. Nu zijn ze ook nog hun sociale leven in de avond kwijt. Ze worden gedwongen tot opsluiting.

"Voor het welzijn van jongeren heeft bijna geen politieke partij nog oog. Misschien omdat de oudere kiezers straks veel meer stemmen opleveren."

Ic-specialist Diederiek Gommers stelde in diezelfde uitzending voor om de avondklok pas te laten gelden voor mensen vanaf 25 jaar. Wat een goed idee, dacht ik. Zolang we niet weten wanneer de middelbare scholen weer opengaan, moeten we voor een keertje maar wat discriminatie toestaan. Om onze jongeren een beetje perspectief te bieden. Dan hoeven ze in elk geval niet te rellen tegen de avondklok. Het nu demissionaire kabinet heeft die er, juridisch gezien, niet correct doorheen gejast. Vandaag dient het hoger beroep in de spoedzaak om de regeling te kunnen handhaven.

Als ik nu achttien was, wist ik wel op welke politieke partij ik 17 maart ging stemmen. Op eentje die in deze tijden van corona strijdt voor meer vrijheid voor jongeren. Want voor het welzijn van jongeren heeft bijna geen partij nog oog. Misschien omdat de oudere kiezers straks veel meer stemmen opleveren.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.