Jeroen Akkermans

'Der Alte', de jubilaris van het RTL Nieuws

08 februari 2021 06:04

Ik heb het niet zo op jubilea. Je wordt gefeliciteerd met het verleden, niet met de toekomst. Een nieuwkomer die het drie maanden in een organisatie uithoudt kan daarmee een grotere prestatie leveren dan een zittenblijver met een zilveren jubileum. Maar omdat we een fetish hebben voor het ronde getal vieren we alleen het lustrum.

Nu is het mijn beurt. Volgens RTL ben ik liefst 25 jaar in vaste dienst, kom daar nog eens om in de journalistiek. Ik hoop op een horloge van snoep en wie weet een plechtige kaart van hoofdredacteur Harm Taselaar met een handtekening van Eva Jinek namens RTL.

Het cliché wil dat de correspondent een brompot is die graag wat te zeuren heeft over de lengte en inhoud van onderwerpen.

De jarenlange samenwerking is een kunst op zich omdat de redactie en ik in een LAT-relatie zitten. We hebben altijd op minstens zeshonderd kilometer afstand van elkaar gewerkt. De jubilaris heeft nooit met zijn poten in het bluswater van het Hilversumse Mediapark gestaan of koffie gehaald voor zijn collega's. Daar zal een reden voor zijn. Het cliché wil dat de correspondent een brompot is die graag wat te zeuren heeft over inhoud en lengte van onderwerpen. Clichés vormen de schil van onwetendheid, maar er zit meestal wel een kern van waarheid in. Ik kan mij best voorstellen dat je mij niet dagelijks over de redactievloer wilt hebben.

Ik begon al met zwerven voordat ik bij RTL Nieuws belandde. Zo vertrok ik na mijn studie uit Nederland toen de Muur nog bestond. Na de val van die Muur zagen investeerders brood in grensoverschrijdend nieuws. In Londen kwam ik terecht bij het Super Channel Wereldnieuws, 'bij u gebracht door Mitsubishi Motors'. De zender rekende zich rijk met een potentieel publiek van 500 miljoen kijkers van Oost- tot West-Europa. We frommelden met zes man elk uur een nieuwsuitzending in elkaar waar geen hond naar keek. Het gekkenwerk heeft ruim een jaar geduurd.

Ik trok verder naar Frankfurt, naar European Business Today, alweer een Europees project. De correspondent werd ingezet op voorwaarde dat hij als Nikkelen Nelis te werk ging: zelf voorproduceren, draaien, monteren, schrijven en op naar de volgende persconferentie, vaak honderden kilometers verderop. De kijker trapte wederom niet in het goedkope nieuws, dat kan iedereen. EBT verdween net zo snel van het toneel als het werd gelanceerd.

De commerciële zender brengt nieuws, dat inmiddels sterk en onafhankelijk genoeg blijkt te zijn om desnoods een regering ten val te brengen.

Daarna kwam RTL Nieuws in beeld waar ik bij toeval op de zogenaamde 'Europaredactie' in Luxemburg belandde. De 'Europaredactie' werd ook opgedoekt, maar de redactie in Hilversum overleefde de taaie beginjaren. Ik week uit naar Moskou om voor RTL Nieuws over de jaren van chaos en anarchie in Rusland te berichten.

De commerciële zender brengt nieuws, dat inmiddels sterk en onafhankelijk genoeg blijkt te zijn om desnoods een regering ten val te brengen. Zoiets vereist goede mensen, ervaring en lef maar óók bescheidenheid. En het vereist een financiering, die nooit vanzelfsprekend is. Een rebellenclub moet altijd knokken voor wat ie waard is, anders zijn het geen rebellen. In die club heb ik mij altijd vrij gevoeld.

RTL Nieuws stuurde mij van Moskou terug naar Londen en weer door naar Berlijn. Overal ben ik momenten tegengekomen waarop het leven dreigt aan te branden, momenten die ons allemaal kunnen overkomen. Ik heb geleerd om over de waanzin van de dag verslag te doen en de underdog, de verdrukking en de tegenslag niet uit de weg te gaan. Liefst in een voor de kijker toegankelijke, herkenbare vorm. Kritisch en toch dierbaar, zoiets.

Wat stelt zo'n jubileum nou voor, ouwe? Niets natuurlijk.

Het evenwicht in nieuws is kostbaar en dus broos. Voor je het weet ben je de goodwill kwijt. Maar RTL Nieuws heeft een stevige basis opgebouwd. In mijn ervaring van duizenden uitzendingen zijn het altijd prettige collega's, toegewijd en meestal in staat tot relativeren. Want wat stelt zo'n jubileum nou voor, ouwe? Niets, natuurlijk.

Als ik zelf de jaren nog eens bij elkaar optel, moet 'der Alte' in feite al dertig jaar in vaste dienst bij RTL Nieuws zitten. Maar dit betekent dat ik vijf jaar te laat met mijn zilveren jubileum ben gefeliciteerd. Heeft RTL op Ajax-wijze een 'administratief vinkje' gemist? Zolang ik sta opgesteld in het redactie-team maakt het mij niets uit.  

Wat telt is plezier in je werk, het zit 'm niet de jaren.