Jos Heymans

Opeens stokt de kritiek op Hugo de Jonge

06 februari 2021 06:06

Al maandenlang kan Hugo de Jonge het niet goed doen in de ogen van allerlei beroepsgroepen. De horeca, maar ook winkelbedrijven, musea, sportscholen, theaters, artiesten, de evenementenbranche en kunstenaars – ze zitten werkeloos thuis in opdracht van de minister van Volksgezondheid. De chef corona stapelt fout op fout: ziekenhuizen waren niet voorbereid op grote aantallen patiënten, zorginstellingen werden geïsoleerd met mensonterende gevolgen, het testbeleid kwam moeizaam van de grond, de coronamelder werd een mislukking, mondkapjes waren eerst onnodig en later verplicht, we begonnen te laat met prikken en de volgorde van vaccineren verandert bijna dagelijks.

Ook de politiek was klaar met De Jonges onnavolgbare beleid en de branieachtige manier waarop de dubieuze uitvoering voortdurend wordt goedgepraat. Begin van de week leek het erop dat het vertrouwen in de minister zou worden opgezegd. Dat hij al was afgetreden, samen met de rest van het kabinet, deed er even niet toe. Voormalig Defensieminister Jeanine Hennis werd ook naar huis gestuurd toen ze demissionair was. En als De Jonge ondanks alles zou mogen blijven zitten, dan moest er op z'n minst iemand naast. Wat in zijn eentje kon hij het niet, dat was meer dan eens aangetoond.

"De Jonge had al een stap naar de uitgang gezet, het laatste zetje zou deze week volgen."

Het datalek bij de GGD, waardoor privacygegevens van coronagetesten op straat lagen, leek de druppel. Met de onverwacht nieuwe rekenmethode waardoor op wonderbaarlijke wijze ineens veel meer mensen waren gevaccineerd, had De Jonge al een stap gezet in de richting van de uitgang. Het laatste zetje zou later deze week volgen.

Maar nadat hij in het debat over het datalek volledig door het stof was gegaan, was plots alles vergeven en vergeten. Het beleid deugde misschien niet, maar De Jonge deed wel zijn best. Week in week uit had PVV-leider Geert Wilders gefulmineerd tegen de avondklok; donderdag had hij opeens geen bezwaar meer. Ook Rob Jetten, eveneens tegenstander van de avondklok, zweeg in alle talen.

"Plots vond de Kamer Hugo de Jonge best wel zielig. Ga er maar aan staan, een coronacrisis bevechten."

En Jesse Klaver, die dacht steun te hebben om naast De Jonge nog een tweede coronaminister te zetten, bleef in z'n eentje achter. Zijn medestanders lieten hem vallen toen puntje bij paaltje kwam. De nieuwe PvdA-leider Lilianne Ploumen, gespeend van elke compassie met De Jonge, begreep helemaal niets van het beleid, maar in haar conclusie bleef daar weinig van over: "We moeten er nog maar eens naar kijken." De geplaagde minister werd ineens niet meer geplaagd.

Plots vond de Kamer Hugo de Jonge best wel zielig. Ga er maar aan staan, een coronacrisis bevechten zonder enige ervaring uit het verleden. Geen mens heeft ooit een pandemie meegemaakt, tenzij je de gezegende leeftijd van ten minste 103 hebt bereikt, maar dan nog – dat ontging je als baby. Dus eigenlijk doet De Jonge toch wel zijn stinkende best. Het is ook niet zijn schuld dat de vaccinproducenten niet kunnen leveren wat ze hebben beloofd. Wilders, die keer op keer benadrukte dat De Jonge er beroerd uitzag, dat de klus te zwaar voor hem was, die Wilders sprak donderdag over de gewaardeerde minister van Volksgezondheid. Of dat cynisch was, dat weet je bij Wilders nooit.

"Een beetje consistent vaccinatiebeleid zou handig zijn. En een beetje consistente Tweede Kamer ook."

Het kan niet waar zijn dat de kritiek op De Jonge plotseling is verdwenen. Daarvoor zigzagt het beleid van de minister nog veel te veel, zeker waar het gaat om vaccinaties. Opeens mogen 60- tot 65-jarigen met voorrang worden geprikt, omdat ze kwetsbaar zouden zijn. Dat zou ten koste gaan van de wijkverpleegkundigen en gehandicapten, constateerde het advies van de Gezondheidsraad. Een advies dat voor De Jonge leidend is. Maar nu even niet.

Wijkverpleegkundigen en gehandicapten gaan toch gelijk op met de 60-plussers. Als je maar genoeg kabaal maakt. Onderwijzers schreeuwen ook heel hard, nu ze maandag weer voor de klas moeten. Ze willen voorrang, net als politiemensen. En als straks de middenstand en horeca weer opengaan, zullen ook die medewerkers hun voorrang opeisen.

Dat is niet de schuld van De Jonge. Maar een beetje consistent vaccinatiebeleid zou handig zijn.

En een beetje consistente Tweede Kamer ook.