Yesim Candan

Had je maar geen steen moeten gooien

05 februari 2021 05:48

In Den Haag is een 19-jarige relschopper volgens het supersnelrecht veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, omdat hij stenen naar een politiebus had gegooid. De reacties hierop op social media waren voorspelbaar. Doe maar vier maanden! Had je maar niet moeten lopen rellen! Had je maar geen steen moeten gooien!

Die ferme reacties zijn geheel in lijn met de uitspraken van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die in een debat over een nieuw wetsvoorstel zei dat al het tuig dat hulpverleners, politie en ook journalisten met geweld bejegent, moet worden opgepakt en de cel in moet verdwijnen. Als het aan de VVD ligt, is de tijd dat je wegkomt met een taakstraf voorbij (dat is trouwens dezelfde partij als die van een politiek leider – ook onze demissionaire minister-president – tegen wie een aangifte loopt vanwege zijn handelen tijdens de toeslagenaffaire, de grootste criminele actie van ons land).

"Was Ayoub opgegroeid in Amsterdam-Zuid, dan had hij vast geen steen naar de politie gegooid."

Mijn eerste reactie op de veroordeling van Ayoub, de relschopper in kwestie, was overigens net zo genadeloos als die van de VVD. Maar Ayoub raakt, doordat hij per direct twee maanden de cel in moest, wel zijn baan als koerier kwijt en kan niet beginnen aan zijn opleiding in de zorg.

Was Ayoub opgegroeid in Amsterdam-Zuid, dan had hij vast geen steen naar de politie gegooid bij dit soort rellen. Dan was hij op deze leeftijd lid geworden van Minerva, inclusief een herendiner, geheel volgens traditie – waarschijnlijk nadat hij op zijn veertiende was ontgroend in Kamp Vierhouten om alvast te worden klaargestoomd voor zijn latere loopbaan binnen de Leidse studentenvereniging. Waarom zou zo'n jongen uit Amsterdam-Zuid moeten rellen tegen het systeem?

"Ayoub gooide geen stenen naar de politie. Hij gooide stenen naar het systeem."

Ik geef het toe: toen de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het nieuws kwam omdat hij met een levensecht neppistool was aangehouden, was ik net als velen van mening dat hij keihard moest worden aangepakt. En ook treitervlogger Ismail kon bij mij op geen greintje sympathie rekenen. Maar voor Ayoub maak ik een uitzondering. Hij gooide geen stenen naar de politie. Hij gooide stenen naar het systeem.

Ja lieve mensen, wees maar weer boos op mij. Maar die treitervlogger is nu beroemd, kreeg werk in de media aangeboden en kreeg van niemand minder dan Mark Rutte himself een tweede kans in het leven aangeboden.

"Als Ismail de treitervlogger een tweede kans krijgt, dan Ayoub de stenengooier ook."

Door Ayoub nu met zijn allen zo genadeloos af te serveren als crimineel en hem in zijn verdere leven hiervan de gevolgen te laten ondervinden, is er een reële kans dat hij zich hiernaar zal gaan gedragen. Als in: verder zal gaan criminaliseren. Waar je wieg staat, bepaalt je toekomst. Als die in de Haagse Schilderswijk staat, heb je sowieso al een fikse achterstand in het leven.

Dat Ayoub zijn opleiding in de zorg wilde bekostigen met zijn koeriersbaan, zegt mij dat hij wel degelijk iets van zijn leven wil maken. Als Ismail de treitervlogger een tweede kans krijgt, dan Ayoub de stenengooier ook.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.