Yesim Candan

2021, het jaar van de waarheid

01 januari 2021 06:39

2020. Wat een arcadisch jaar had moeten worden, werd een apocalyptisch jaar. De horrorfilm begon traag en onschuldig. Van: "Heb je het gehoord van dat virus in Wuhan? Mensen vallen daar dood op straat neer, zielig hoor", tot simpelweg: "Corona is nu ook in Nederland."

Waar veel andere landen het afgelopen voorjaar een strenge lockdown in werden geforceerd, kozen Rutte en De Jonge voor een zogenaamde intelligente lockdown. Wat verwacht je ook anders, in een land dat pronkt met Rembrandt, kaas, voetbal en de grootste haven van de wereld? Nederland voelt zich 'the centre of the universe' en de inwoners ervan leg je niet zomaar wat 'regeltjes' op.

"Het virus is net een gastarbeider uit de jaren zeventig: hij zou maar eventjes blijven, maar is nooit meer weggegaan."

Dat corona binnen drie maanden uit ons land zou zijn verdreven, is inmiddels een desillusie gebleken. Het virus is net een gastarbeider uit de jaren zeventig: hij zou maar eventjes blijven, maar is nooit meer weggegaan. En als je Bill Gates en consorten mag geloven, gaat dit voorlopig ook niet gebeuren.

Gezelliger wordt het er niet op, want onze samenleving is door dit alles behoorlijk verdeeld. Onder andere in een groep virusontkenners (die corona als een griepje zien) en een groep deskundigen, mensen die er al dan niet voor hebben doorgeleerd en praten en overleggen zonder werkelijk een vooruitzicht te bieden.

Wel of geen mondmasker dragen: dat was het dilemma van het jaar. Terwijl de rest van de wereld er ook buiten eentje opdeed, discussiëren wij hier nog altijd over het échte nut ervan. Nederlanders zijn een nogal eigenwijs volk dat liever zijn eigen regels bepaalt en zich vooral niets van bovenaf laat opleggen. Liever polderen we er hier wat op los. Met als gevolg dat het virus hier ook lekker rond blijft polderen.

"Nederland heeft een nieuwe leider nodig, een sterke man of vrouw die het virus en de Nederlander wél in toom kan houden."

En dan: 2021. Wat gaat dit jaar ons in hemelsnaam brengen? Ik geloof dat we in elk geval nog een heel zware tijd tegemoet gaan. De verkiezingen staan voor de deur. Premier Rutte heeft al laten weten met alle plezier ons land nog eens vier jaar te willen besturen. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wat Nederland nu nodig heeft, is een nieuwe leider. Een sterke man of vrouw die het virus en de Nederlander wél in toom kan houden.

Zelf denk ik dat Wopke Hoekstra onze verlosser moet worden. In elk geval moet het iemand zijn die ons land kan besturen met iets meer emotie. Een soort Nederlandse Angela Merkel. 2021 is het moment van de waarheid: is de nuchtere Hollander voor één keertje bereid zich te laten leiden als de pleuris gaat uitbreken?

Ik leg in elk geval, geheel volgens Turkse traditie, vanavond een 'besneden' granaatappel voor de deur, om overvloed in het nieuwe jaar aan te trekken. Ik wens jullie een gezond en rijk 2021 toe.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.