Yesim Candan

Rel in Heerlen door verschrikkelijk filmpje – maar wat is waar?

18 december 2020 05:55

Ik werd geattendeerd op een verschrikkelijk filmpje dat rondgaat op social media over een Syrisch vluchtelingengezin in Heerlen. In het filmpje krijgt de familie brandbommen naar zich gegooid, wordt chloor naar ze gespoten met een waterpistool, wordt de dochter van het gezin aangevallen door een hond, en ga zo maar door. 

Het geschreeuw en gegil gaat mij door merg en been. Mijn bloed kookt, omdat ik ervan uitga dat dit onrecht de familie wordt aangedaan door racistische tokkies. Het Syrische gezin wordt gesteund door de groepering Muslim Rights Watch Nederland, die opkomt voor moslims in Nederland. De film wordt ook gedeeld door bekende Nederlanders, zoals Boef en Anna Nooshin. Bas Smit – de man van Nicolette van Dam, maar ook influencer – zamelde zelfs 30.000 euro in voor dit gezin. De radiozender FunX riep op het filmpje massaal te delen omdat de politie en de gemeente in Heerlen niets aan deze situatie zouden doen.

"De vader en de zoon des huizes zouden vrouwen en meisjes in de buurt onheus seksueel hebben bejegend."

Er ging ook een bericht rond van Vincio Wonen, de woningcorporatie waarvan het Syrische gezin de woning huurt, waarin glashard wordt gezegd dat het gezin maar moest aankloppen bij een woningcorporatie in Syrië, als het ze hier niet beviel. Is het zo erg gesteld met ons land, dat een woningcorporatie oproept buitenlanders het land uit te joelen?

Even later lees ik weer ergens dat Vincio Wonen heeft verklaard dat nep-accounts dit bericht hadden verspreid. Maar dan blijkt dat deze woningcorporatie, nog onder de naam Woonzorg, een behoorlijke geschiedenis van discriminatie en racisme schijnt te hebben. Zo zouden ze onder andere toekomstige huurders selecteren op lichaamsgeur.

Dan is er nog de andere kant van het verhaal. De lokale basisschool zou een gebiedsverbod hebben geëist tegen de vader van het Syrische vluchtelingengezin. Omdat hij de spelende kinderen op het schoolplein aan het filmen was, terwijl zijn eigen dochter, die ook naar deze basisschool gaat, op dat moment geen pauze had. Ook zouden de vader en de zoon des huizes vrouwen en meisjes in de buurt onheus seksueel hebben bejegend.

"De vader van het Syrische gezin zegt dat de buren met al hun aantijgingen komen vanuit racistische motieven."

Nu ik een aantal kanten van dit verhaal heb gehoord, kan ik alleen maar denken: wat een complexe situatie. Wat is er nu allemaal van waar, en wat is nepnieuws? De vader van het Syrische gezin zegt dat de buren vanuit racistische motieven komen met al die aantijgingen tegen hem en zijn zoon.

Zolang het stil blijft aan de 'overkant', ben ik geneigd dat filmpje op internet te geloven. Maar is dat nu niet juist het gevaar: dat de publieke opinie over deze hele kwestie wordt gedomineerd door social media? Dat de waarheid wordt bepaald door opnames, en niet door feiten? Stilte laat de pus niet vloeien uit de wond van Heerlen. Dus Heerlen: praat!

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.