Erik Mouthaan

De president die altijd in je hoofd zit

27 oktober 2020 15:54

Nog een week tot we weten wat het lot is van president Trump. Zijn onverwachte overwinning was het begin van een tumultueuze periode voor de Verenigde Staten. En nu zouden we weleens gedag kunnen zeggen tegen een unieke, typisch Amerikaanse man.

Hij is de eerste president die ge-impeached werd, en daarna weer de nominatie van zijn partij kreeg (en mogelijk wordt herkozen) nadat hij in staat van beschuldiging is gesteld voor het Huis van Afgevaardigden.

Hij kreeg zelf de ziekte waaraan bijna een kwart miljoen van zijn landgenoten stierven, een virus waarvan hij het gevaar constant bagatelliseert.

"Hij is een presidentskandidaat die 400 miljoen dollar schuld heeft, maar niet wil zeggen bij wie."

Drie verschillende landen (China, Rusland, Oekraïne) vroeg hij negatieve verhalen of privégegevens op te sporen over zijn politieke tegenstanders, om hen te beschadigen.

Hij is de eerste Amerikaanse president die eist dat zijn voorganger, zijn opponent bij zijn eerste verkiezingen (2016) en zijn opponent bij de tweede verkiezingen (2020) worden vervolgd door justitie en de cel ingaan. 'Lock her up.' 'Lock them all up.'

Hij is een presidentskandidaat die 400 miljoen dollar schuld heeft, maar niet wil zeggen bij wie.

Hij is een zakenman die geen afstand heeft genomen van een bedrijf dat miljoenen verdient aan mensen die hem klandizie gunnen om in een goed blaadje bij hem te komen – de winst komt letterlijk in de zak van Trump.

"51 procent van de Amerikanen omschrijft de president als een racist."

Zestien vrouwen beschuldigden hem van seksueel ongepast gedrag en zelfs aanranding en verkrachting, maar 63 miljoen mensen stemden desondanks op hem.

Hij stapte uit het Klimaatverdrag, want opwarming is een hoax, 'het wordt wel weer koeler'. Hij zet de NAVO onder druk en krijgt voor elkaar wat andere Amerikaanse presidenten niet lukte: de Europese landen gaan eindelijk meer uitgeven aan defensie, zodat ze niet hoeven te leunen op de VS.

51 procent van de Amerikanen omschrijft de president als een racist.

Hij zette traangas in om demonstranten te verwijderen voor het Witte Huis, zodat hij op straat een bijbel omhoog kon houden

Hij maakt ruzie met bondgenoten als de EU en het Verenigd Koninkrijk, is poeslief tegen autocratische leiders in Rusland, Turkije, de Filipijnen.

Zegt ten onrechte: "Artikel 2 van de grondwet bepaalt dat ik als president alles kan doen wat ik wil."

"Hij is de enige president die zijn hele ambtstermijn minder dan de helft van de bevolking achter zich had staan."

Hij benoemde zijn dochter en schoonzoon op hoge posten in het Witte Huis, gaf zijn schoondochter en de vriendin van zijn andere zoon een hoge baan in zijn campagne.

Vertrouwelingen werden veroordeeld, aangeklaagd of gingen al de cel in: een campagnemanager uit 2016, de onder-campagnemanager, twee campagneadviseurs, zijn advocaat, zijn eerste nationale veiligheidsadviseur, zijn politiek strateeg. De president deelt gratie uit aan veroordeelde vrienden, als ze maar aardig over hem zijn.

Hij is de eerste president die gedurende zijn termijn minder dan de helft van de bevolking achter zich had staan in betrouwbare peilingen: het waarderingscijfer kwam nooit uit boven de 50 procent.

Hij is de president die een ingrijpende belastingverlaging doorvoerde, honderden kilometers hek aan de zuidgrens plaatste, immigratieregels aanscherpte, het mes zette in regels voor het bedrijfsleven, zorgde voor minder gespannen verhoudingen tussen Israël en zijn buurlanden, die troepen in andere landen terugtrok tot een minimum, die handelsakkoorden opblies in een poging de Amerikaanse arbeider te helpen.

"Wordt de Trump-show verlengd met vier seizoenen? Volgende week duidelijkheid."

Hij is de president die de terreurbeweging IS eronder kreeg én de eerste president in decennia die de VS buiten nieuwe oorlogen hield.

Maar hij is ook een president die samenzweringen verspreidt, zijn veiligheidsdiensten in twijfel trekt, zijn experts omschrijft als 'idioten'.

En vooral is hij een president die altijd in ieders hoofd zit, altijd in het middelpunt wil staan, die zich laaft aan de haat van zijn tegenstanders. Een presidentschap als reality-tv: wie is de nieuwe vijand, komt het goed, wordt de crisis afgewend in deze aflevering of komt er een cliffhanger? De kijker (dat wil zeggen: de Amerikaanse kiezer) kon zijn ogen niet van de show afhouden de afgelopen jaren. Maar nu bespeur ik vermoeidheid, zelfs onder de mensen die hem het hardst toejuichen.

Wordt de Trump-show verlengd met vier seizoenen? Ook daar is een cliffhanger voor. Volgende week duidelijkheid. Nou ja, tenzij er weer een nieuwe plottwist is.