Sander Paulus

Wie spreekt de koning tegen?

17 oktober 2020 15:46

Het ging juist zo goed. De koning en de koningin zijn al maandenlang druk doende mensen een hart onder riem te steken in deze barre tijden. Van nabestaanden van coronaslachtoffers tot psychische hulplijnen voor de Nederlanders die langzaam gek worden van alle maatregelen. Ze zijn allemaal vereerd met een werkbezoek van Zijne en Hare Majesteit. En als het niet fysiek kon, werd de iPad ten paleize geïnstalleerd om op die manier het volk bemoedigend toe te spreken.

"Nederlanders kijken bij rampspoed, zoals deze coronacrisis, altijd reikhalzend naar de Oranjes"

Tuurlijk, er was die kleine smet van de foto met de restauranthouder in Griekenland. Willem-Alexander en Máxima hielden geen 1,5 meter afstand en die Grieken gooiden de foto zomaar online. Balen natuurlijk, maar met een snel en duidelijk excuus was de kou wel uit de lucht. Het huwelijk van minister Grapperhaus was erger, zeg maar. Nee, over het algemeen ging het dus goed met de vorst in coronatijd.

En waarom ook niet? Willem-Alexander heeft gezegd dat hij Nederland wil verbinden. Zo'n pandemie is dan een uitgelezen kans voor zijn agenda. Nederlanders kijken bij rampspoed, zoals deze coronacrisis, altijd reikhalzend naar de familie van Oranje.

"Dat de koning het regeringsvliegtuig naar Griekenland pakt is een onbegrijpelijke beslissing"

Maar 'das war einmal'. Het volk mort hoorbaar om het vakantiereisje van de koning naar zijn Griekse villa. Terwijl de horeca huilend zijn deuren sluit en iedereen wordt gesommeerd zoveel mogelijk thuis te blijven, pakt de koning het regeringsvliegtuig naar Griekenland. Een onbegrijpelijke beslissing. Dat het mag, want de villa staat in een geel gebied, doet helemaal niet ter zake. Als je het volk laat aanmodderen terwijl je zelf aan het mediterrane strand gaat liggen, is er echt iets mis gegaan.

Dat de koning in een royale bubbel leeft is hem niet echt aan te wrijven. Je woont in een paleis met personeel, groeide ook zo op en ziet alleen op strak geregisseerde werkbezoeken hoe de gewone mensen leven.

De koning moet dus zijn eigen tegenspraak organiseren. De vaak geroemde adviseurs van Willem-Alexander en Máxima hebben in dit geval óf niets gezegd, óf wel iets gezegd waarna de koning het advies in de wind sloeg. Als niemand heeft gezegd: 'Alex, dit moet je nu even niet doen', dan is dat vreemd. Als de koning dit wel heeft gehoord en toch is gegaan dan is dat nog veel vreemder. De rol van premier Rutte roept ook niets dan vragen op.

"Adviseurs koning te angstig, of te zwak"

Koning Willem-Alexander staat dichter bij het volk dan al zijn voorgangers. Hij opende de paleizen en maakt slim gebruik van sociale media. Op Koningsdag neemt hij zonder tegenzin een diepe duik in de smachtende armen van zijn onderdanen. Dat juist hij keer op keer onhandige fouten maakt is dan ook verbazingwekkend. Het is tijd dat de koning, 7 jaar na zijn inhuldiging, eens flink de bezem haalt door zijn tegenspraak. Want die is of te angstig, of te zwak.

Sander Paulus over zijn werk als Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws.