Ga naar de inhoud
Yesim Candan

Mohammed en Fatima gaan jullie billen wassen

Volgens PVV-leider Geert Wilders worden belangrijke operaties van Henk en Ingrid uitgesteld omdat 'de ic's vooral bezet worden door Mohammed en Fatima, die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels'. Nee, dan Den Haag woensdagavond tijdens het 'inluiden' van de semi-lockdown. Brallende jongeren, hutjemutje in een tent.

Ik laat mijn kinderen het filmpje zien als voorbeeld van hoe ze later níét moeten worden. Het toppunt van de ik-heb-schijt-aan-jou-mentaliteit. Wie heeft er nu eigenlijk lak aan corona? En dan te bedenken dat Jesse Klaver denkt dat alle achttienjarigen in Nederland een schenking van 10.000 euro wel verstandig zouden besteden…

"Veel mensen in essentiële beroepen kunnen hun werk alleen op de normale manier doen en niet veilig vanuit huis."

Maar toch. Heeft Wilders een punt als het gaat om de overmatige vertegenwoordiging van Mohammeds en Fatima's in de ic's? Hoogleraar Armand Girbes, hoofd van de intensive care van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, zei hierover in een podcast dat dit in steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Gouda inderdaad zo is. Zijn collega's in het oosten en het zuiden van het land herkennen dit beeld niet, maar daar is de bevolking ook anders samengesteld, zegt Girbes. Met andere woorden: corona raakt mensen van kleur zeker vaker in de grote steden.

In Amerika, waar het coronavirus als een ware terrorist heeft toegeslagen, zijn het vooral de zwarten en de latino's die worden getroffen. Nu discrimineert het virus niet op basis van huidskleur, maar de effecten van een besmetting treffen deze bevolkingsgroepen daar wel harder. Niet toevallig zijn hun leefomstandigheden sowieso al van mindere kwaliteit – zo leven veel zwarte inwoners in Amerikaanse steden in slechtere woningen en wijken. Ook hebben zwarten en latino's in verhouding vaker een zogenoemd essentieel beroep (denk aan ziekenhuispersoneel, vakkenvullers in supermarkten en pakketbezorgers). Ze kunnen hun werk vaak alleen op de normale manier doen en niet veilig vanuit huis.

"Ook je schoonmaker thuis is Marokkaans, Braziliaans of Nigeriaans. Niemand heeft een Ingrid in dienst om toiletten te boenen."

Kunnen we de situatie in de VS vergelijken met die in Nederland? De tweet van Wilders zwengelt wat dat betreft niet alleen maar weer eens de etno-politiek in ons land aan, maar houdt ons ook een integratiespiegel voor. Essentiële beroepen in ons land worden ook onevenredig vaak uitgeoefend door biculturelen. Denkt maar eens aan je schoonmaker thuis; ook in mijn omgeving hoor ik het vrouwen hebben over de Marokkaanse, Braziliaanse of Nigeriaanse schoonmaker. Niemand heeft een Ingrid in dienst om toiletten te boenen. Ook in de zorg zijn de biculturelen oververtegenwoordigd. En dan niet met een chirurgisch mes in hun handen, maar letterlijk, in de vorm van de handen aan het bed.

Is dit de emancipatie van het integratiemodel? Dat bijna alle medewerkers van Albert Heijn in de grote steden een kleurtje hebben, is een lokale afspiegeling van de samenleving. Maar waar heeft dan de autochtone jeugd in een stad als Amsterdam een bijbaantje? Of heeft die dat financieel niet nodig? Het is immers niet zo dat alle grote steden louter bewoond worden door biculturelen. Maar zolang zij als vakkenvuller in de supermarkt buitengewoon in de meerderheid zijn, kunnen we toch wel constateren dat er een tweedeling is in de samenleving. Als deze trend doorgaat, kan ik u één ding garanderen: de billen van Wilders zullen later gewassen worden door Fatima, en niet door Ingrid. En ook die van u.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.