Yesim Candan

De award van Akwasi

18 september 2020 06:04

De twee kankergezwellen die deze tijd kenmerken, zijn Covid-19 en racisme – allebei (vooralsnog) niet met medicatie uit te roeien, waardoor een behoorlijk beroep wordt gedaan op onze tijd en ons geduld. Onlangs heeft een moord met een racistisch motief mij geraakt. Willy Duarte, een in Rome geboren 21-jarige jongeman van Kaapverdische afkomst, werd aangevallen toen hij een schoolvriend te hulp schoot. Willy is letterlijk de dood in geslagen, louter om zijn donkere huidskleur.

Zijn belagers hebben een band met extreemrechts. Een zichtbaar probleem in Italië. In de media worden openlijk grapjes gemaakt over de zwarte bevolking, zoals dat een donkere voetballer pas stopt met rennen bij tien bananen. Tijdens voetbalwedstrijden klinken vanaf de tribune apengeluiden als een zwarte voetballer de bal heeft. De Black Lives Matter-beweging heeft nog een lange weg te gaan in dit Zuid-Europese land.

"Wat Nederland nodig heeft, is een 'strijder' die met woorden en argumenten discriminatie breder aanpakt."

In Nederland kennen we natuurlijk ons eigen racisme in de vorm van Zwarte Piet ('Black Pete', in internationale termen). Radiozender FunX reikte deze week tijdens de FunX Music Awards 2020 een speciale Power Award uit aan Akwasi omdat hij zou strijden tegen racisme.

De manier waarop de rapper dit doet, spreekt mij niet aan. Ik ben absoluut van mening dat we racisme in Nederland hard moeten aanpakken, maar dan wel op een geweldloze manier – zoals Martin Luther King dat deed met zijn 'I have a dream'. Tijdens zijn befaamde toespraak sprak hij de hoop uit dat mensen ooit op hun gedrag zouden worden beoordeeld, en niet op hun huidskleur. De dominee en burgerrechtenactivist stond bekend om zijn geweldloze verzet tegen rassenscheiding in Amerika, wat hem zelfs de Nobelprijs voor de Vrede opleverde.

Waar is onze Martin Luther King? Wat Nederland nodig heeft, is een 'strijder' die met woorden en argumenten discriminatie breder aanpakt. Bijvoorbeeld als biculturele jongeren door hun buitenlandse achternamen niet in aanmerking komen voor een stageplek of een baan. De reden waarom zo veel Turkse Nederlanders een eigen onderneming beginnen is niet omdat ze per definitie zo ondernemend aangelegd zijn, maar ook uit pure noodzaak.

"Het gaat niet alleen om Zwarte Piet. Racisme zit geworteld in alle lagen van onze systemen. Heeft Akwasi deze systemen aangepakt?"

Kortom: we hebben iemand nodig die het opneemt tegen 'minder, minder, minder' Marokkanen. En tegen de Belastingdienst met zijn vooroordelen jegens Nederlanders met buitenlandse namen. Racisme is breed aanwezig in onze maatschappij. Het gaat niet alleen om Zwarte Piet. Het zit geworteld in alle lagen van onze systemen. Heeft Akwasi deze systemen aangepakt?

De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats op een geheime locatie, dus onze kinderen zullen niet met gewelddadige acties van demonstranten (pro of anti) in aanraking komen. Misschien moeten we maar, net als op Curaçao, een reden verzinnen waarom Sinterklaas helemaal niet kan komen.

Voor dit jaar hebben we dan in elk geval al een goed excuus: Spanje heeft code rood, dus de goedheiligman mag er ook niet in. Zijn we meteen ook mooi verlost van deze bisschop uit Spanje. Die overigens een Turk is.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.