Olaf Koens

Een tientje voor de Bulgaarse grenswacht: 'Welkom in Europa'

14 september 2020 06:02

De Bulgaarse grenswachten spreken een paar woordjes Turks. Net genoeg om de vele duizenden Nederlandse-Turken die ieder jaar in Turkije op vakantie gaan bij de grens een tientje af te troggelen.

Het is een bekend probleem, iets wat al jaren op de agenda staat. Bulgarije belooft plechtig te zullen hervormen, het land zegt iets aan de corruptie te zullen doen. Af en toe worden er symbolisch een paar grenswachters ontslagen. Maar het systeem bestaat nog altijd. Sterker nog, ik moest er vorige week aan meedoen.

Met een taxi reed ik naar de Turks-Bulgaarse grenspost om daar voor de slagboom te worden afgezet.

Reizen in coronatijden is een soort hordelopen geworden. De grens tussen Turkije en Griekenland is gesloten. Die tussen Turkije en Bulgarije niet, en van Bulgarije kom je weer wel in Griekenland. Met een taxi reed ik naar de Turks-Bulgaarse grenspost om daar voor de slagboom te worden afgezet. De Turkse taxichauffeur mag Bulgarije niet in. En de Turken zijn onverbiddelijk, je moet in een auto de grens over.

Dus werd het liften. Duitse vakantiegangers, vrachtwagenchauffeurs en handelende Bulgaren keken de andere kant op en reden door. Na een half uur stopte een zwarte BMW met een Nederlands kenteken. Natuurlijk mochten we mee de grens over. Mondkapjes op en rijden maar!

Met de verzamelde tientjes moet de douanier de lening afbetalen die hij moest afsluiten om die plek aan de Bulgaarse grens te bemachtigen.

Zou je denken, want nog geen tien meter in Bulgarije ontstaat er een probleem. Er is alleen een kopie van de verzekeringspapieren, niet het origineel, klinkt het uit een klein hokje met airconditioning.  ‘Heel vervelend’, zegt de Bulgaarse douanier. Het is een bekende truc. Wanneer je het origineel laat zien willen ze de kopie hebben. ‘Heel vervelend’, klinkt het nog een keer. ‘Dat kan natuurlijk niet’, klinkt het. De douanier geeft de paspoorten en de papieren terug. De bestuurder van de BMW heeft de hint begrepen. Er moet een tientje achterin het paspoort. Hij frommelt uit zijn portemonnee en geeft het opnieuw. We mogen doorrijden. ‘Welkom in de Europese Unie!’ staat er later op een bord.

Corruptie is een systeem. Met de verzamelde tientjes moet de douanier de lening afbetalen die hij moest afsluiten om die plek aan de Bulgaarse grens te bemachtigen. Zijn baas steekt het geld in een villa aan de Zwarte Zee. De minister zet het geld weg in een belastingparadijs en wie zich ertegen wil verzetten gaat de cel in, of erger. Een vis rot vanaf de kop, een continent waar dit al lang niet meer zou moeten kunnen rot vanaf een klein hokje met airconditioning.

Olaf Koens (1985) is correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten, met als standplaats Istanbul. Na zijn studie filosofie ging hij in 2007 als correspondent aan de slag in Moskou. In 2015 werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar. Hij schreef de boeken 'Koorddansen in de Kaukasus', 'Oorlog en kermis' en 'Paarden vliegen businessclass'.