Yesim Candan

Tijd voor een vrouw aan het roer

07 augustus 2020 06:15

Waarom worden sommige mannen netjes met 'meneer' aangesproken en de vrouwen met 'dushi'? Kamervoorzitter Ana-Maria Pauletta, de Antilliaanse Khadija Arib, kaart deze vraag terecht aan. Saillant detail: wanneer ik haar dit hoor verkondigen tijdens ons gesprek op het Caribische eiland, kijk ik uit op een levensgrote naamplaat met het woord 'Dushi' erop.

Pauletta's opmerking is een mooi begin voor een revolutie op het eiland op het gebied van gendergelijkheid. De mannen hier kunnen wat dat betreft nog wel een stukje (her)opvoeding gebruiken. En dat gaat wel wat verder dan het gevecht om als vrouw op fatsoenlijke wijze te worden aangesproken.

"Vaak staat aan het hoofd van een gezin een alleenstaande vrouw die naast een fulltime baan voor de kinderen moet zorgen. Waar zijn de vaders?"

Aan girlpower ontbreekt het de vrouwen op Curaçao niet. Vaak staat aan het hoofd van een gezin hier een alleenstaande vrouw die naast een fulltime baan – aan parttime banen doen ze hier niet – voor de kinderen moet zorgen. Waar zijn de vaders? Bij de geboorte van een kind hoeft de naam van de vader niet op de geboorteakte te staan, waardoor veel vaders hier hun kinderen officieel niet erkennen. Dit betekent dat ze ook hun verplichtingen niet hoeven na te komen. Dus als ze moeder de vrouw verlaten, vaak na een huwelijk waarin armoede en huiselijk geweld voor grote problemen hebben gezorgd, zijn ze niet verplicht alimentatie te betalen.

Om hier verandering in te brengen, vertelt Kamervoorzitter Pauletta, is een wetsvoorstel opgesteld door de vrouwenbeweging SEDA. Als dit voorstel erdoor komt, moeten de vaders op Curaçao straks niet alleen hun kind erkennen, maar ook hun verdere plichten als ouder nakomen. Voor een gemeenschap waar veel kinderen zonder een vader opgroeien, zal dit sociaal-emotionele vooruitgang voor vele kinderen betekenen. En het mooie is: de minister van Justitie, Quincy Girigorie, ondersteunt als man dit voorstel openlijk. Over emancipatie gesproken...

"In een cultuur waar de macho's zegevieren, spelen mooie, krachtige vrouwen de eigenlijke hoofdrol."

De vrouwen op het eiland zijn op dreef. In een cultuur waar de macho's zegevieren, spelen mooie, krachtige vrouwen de eigenlijke hoofdrol. Dankzij de inzet van een aantal volhardende vrouwen konden andere vrouwen op Curaçao op 17 maart 1949 voor het eerst naar de stembus waardoor Angela Altagracia de Lannoy-Willems, alias Tata, de eerste vrouwelijke premier van de Nederlandse Antillen kon worden. Na haar zouden nog vier vrouwen in haar voetsporen treden.

Curaçao is echt weer toe aan een vrouwelijke leider. Juist nu door het coronavirus allerlei uitdagingen op de loer liggen en kansen gepakt moeten worden. Opnieuw zullen het vrouwen zijn die voor een grote verandering zullen zorgen. Iedere sterke vrouw bepaalt het lot van een nieuwe generatie kinderen. Niet de krassen op hun ziel zullen bepalend zijn, maar wie er op hun netvlies staat gekerfd: een vrouw met ballen. Of dat nu hun eigen moeder is, of de leider van hun land. Elke vrouw telt. Wanneer staat de volgende vrouwelijke premier op?

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.