Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Schijnheiligheid van vrouwen viert hoogtij

Pinar Gültekin werd niet alleen geslagen en gewurgd, haar levenloze lichaam werd ook nog in een vat gestopt, in brand gestoken, begraven in het bos en met cement overgoten. Pinar Gültekin moest dood omdat ze de relatie wilde verbreken met haar ex. In plaats van dat ze ging studeren in Amerika en nog een hele toekomst voor zich had, is de 27-jarige vrouw nu verworden tot de 'Turkse George Floyd': ze is het zoveelste slachtoffer van mannelijk geweld tegen vrouwen in dit land en de brute moord op haar was de druppel die de emmer deed overlopen.

Na Pinars dood gingen Turkse vrouwen massaal de straat op om te protesteren tegen het buitensporige geweld van mannen tegen vrouwen in hun land. Ook deelden ze massaal een zwart-witfoto van zichzelf op Instagram, om uit te drukken dat vrouwen elkaar onderling moeten steunen.

De campagne begon in Turkije en ging oorspronkelijk gepaard met Turkse hashtags. Al snel werd ook de hashtag #womensupportingwomen bij deze foto's geplaatst. Ook #istanbulsozlesmesiyasatir staat bij deze posts vermeld, een hashtag die verwijst naar de Istanbul Conventie – het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming en bestrijding van huiselijk geweld. Dat dit Europese verdrag juist in de Turkse metropool is bekrachtigd, is onbedoeld een mooi symbool: zo'n verdrag is hard nodig in dit land, waar in 2019 zo'n 500 vrouwen werden vermoord.

Veertig landen ondertekenden in 2016 de conventie. Maar onlangs was Polen in het nieuws: dat wil zich aan het verdrag onttrekken. Het conservatieve kabinet vindt dat Poolse vrouwen genoeg bescherming krijgen. De partij Recht en Rechtvaardigheid hecht veel waarde aan de traditionele normen en waarden, het gezin en het geloof, iets wat volgens de conservatief-rechtsen haaks staat op homo- en lesbiennerechten en alles wat met de genderdiscussie te maken heeft. Hiermee zegt Polen de rechten en bescherming van vrouwen vaarwel – op weg het Saoedi-Arabië van Europa te worden.

"Door de massale belangstelling sneeuwt de aandacht voor de aanleiding volledig onder: de moord op Pinar Gültekin"

Nog steeds stroomt Instagram dagelijks vol met zwart-witselfies van vrouwen met daarbij de woorden 'Challenge Accepted' en de hashtags #womenempowerment en #womensupportingwomen. Iedere vrouw die zo'n selfie plaatst, nomineert weer andere vrouwen om hetzelfde te doen. Maar door deze massale belangstelling sneeuwt de aandacht voor de aanleiding, de moord op Pinar Gültekin, volledig onder. Sterker nog: er wordt nu zelfs beweerd dat deze wereldwijde vrouwencampagne helemaal niet in Turkije is begonnen, maar in de VS. Daar zou de politica Alexandria Ocasio-Cortez een zwart-witfoto van zichzelf hebben geplaatst met 'Challenge Accepted', nadat haar collega Ted Yoho haar een bitch had genoemd ten overstaan van het hele Congres.

Is dit nu niet weer typisch zo'n vrouwending? Per se je gelijk willen halen over wie het eerst met deze campagne is gestart? De ijdele foto's op Instagram gaan Pinar Gültekin niet terugbrengen. Sterker nog: ze geven elkaar een trap na. Dus hoe hypocriet zijn deze zwart-witplaatjes waar de ene vrouw nog mooier op staat dan de ander?

Lieve Pinar, rust in vrede. Ik beloof dat we niet stil zijn totdat we dit hardnekkige probleem echt bestrijden.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.