Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Waarom zijn Nederlandse ouderen zo zuur?

Wat eten en drinken ouderen in Nederland dat ze zo zuur zijn en altijd zo boos kijken? Als ik in een mediterraan land op vakantie ben, valt me op dat de ouderen daar veel vrolijker zijn: zitten gezellig buiten op een bankje samen te keuvelen. Hier in Nederland zie ik nooit een groepje ouderen buiten op een bankje zitten. De Nederlandse straten lijken vergeven aan de jeugd. Waar zijn de hanggroepouderen? Waarom zijn ze zo onzichtbaar?

In de zuidelijke landen heerst een soort hiërarchie die ervoor zorgt dat ook de jongere generaties respect hebben voor ouderen. Dit gaat zelfs zover dat je in mijn cultuur de hand van een ouder iemand kust bij het begroeten. Zie je dit al voor je in Nederland, antihiërarchisch land bij uitstek?

"Nederlandse opa's en oma's moeten reizen, een cursus volgen, alles uit het Zwitserleven-gevoel halen."

Ook worden grootouders veel meer betrokken bij de opvoeding van hun kleinkinderen. Ze zijn echt een onderdeel van de familie en krijgen hier veel liefde voor terug. In Nederland (ik generaliseer nu even) zijn opa en oma's veel meer bezig met hun eigen leven. Ze moeten reizen, een cursus volgen, alles uit het Zwitserleven-gevoel halen zeg maar. Heel leuk, maar de keerzijde is dat je dan later ook niet te veel terug moet verwachten van je kleinkinderen, en in elk geval niet gaan zitten klagen dat ze nooit bij je langskomen.

In zuidelijke landen neemt de oudere generatie veel actiever deel aan het openbare leven. Restaurants en clubs zitten daar vol met mooi uitgedoste 70-plussers én jongeren – gewoon gezellig door elkaar heen. In Nederland leven de ouderen in een parallel universum, lijkt het wel. In een nachtclub zul je ze in elk geval niet tegenkomen, in het Concertgebouw in Amsterdam bijvoorbeeld weer wel. De grote uitzondering hierop is het zuiden van ons land: als je het centrum van Maastricht ingaat, zie je overal netjes gecoiffeerde grijze hoofden aan het winkelen, op een terrasje, een drankje doen in een café op zaterdagavond.

"Niemand wil toch oud worden in een bejaardenhuis, eenzaam achter de geraniums?"

Nederland is in rap tempo aan het vergrijzen. In 2018 telden we al zo'n 3,2 miljoen ouderen. We hebben zelfs te maken met een dubbele vergrijzing, omdat de groep 80-plussers verhoudingsgewijs ook nog eens toeneemt. Wie komt op voor de belangen van de ouderen in onze samenleving? Fleur Agema is de enige politicus die ik keer op keer hoor zeggen dat we meer moeten omkijken naar de ouderen in onze samenleving.

Ouderen moeten een actievere rol krijgen. Niemand wil toch oud worden in een bejaardenhuis, eenzaam achter de geraniums? Ze moeten meer uitgaan, lekker dansen, tijd met de kleinkinderen doorbrengen. Misschien moeten we hier ook beginnen de hand te kussen van onze ouderen, zodat ze zich gerespecteerd voelen. Misschien dat het, als we de ouderen laten kennismaken met deze Turkse gewoonte, helpt tegen de verzuring.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.