Ga naar de inhoud
Susanne Uilenbroek

Journalist ontmoet boer

Een jaar of tien geleden maakte ik een reportage over de agrarische studentenvereniging USRA in Dronten. Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, maar eenmaal binnen was het niet anders dan bij andere studentenverenigingen. Ze hadden disputen en jaarclubs, er werd bier gedronken en er waren een paar jonge mannen met een grote bek.

Het meest opvallende vond ik een grote Brabantse jongen die iedereen op beschuit met muisjes trakteerde. De nertsen bij zijn ouders op de boerderij hadden jongen gekregen.

Hij vertelde enthousiast over hoe ze de dieren fokten. Ik vond het ingewikkeld om de geboorte van dieren te vieren die negen maanden later worden vergast, maar de jongen vond het een heugelijke gebeurtenis waar je bij stil moest staan.

"Nu ik in een stad woon, spreek ik boeren alleen als het nodig is voor het RTL Nieuws."

Nu er in Brabant en Limburg al 25 nertsenbedrijven zijn geruimd omdat de nertsen erg bevattelijk voor het coronavirus blijken te zijn, zou ik wel willen weten hoe het met die jongen gaat. Heeft hij het bedrijf van zijn ouders overgenomen? Hoe kijkt hij naar de toekomst? Maar ik weet zijn naam niet en heb geen idee waar hij in Brabant woonde.

Nu ik in een stad woon, spreek ik boeren alleen als het nodig is voor het RTL Nieuws. Dan leggen ze geduldig uit waarom ze vinden dat de stikstofplannen van minister Carola Schouten niet deugen of wat de gevolgen zijn van het droge voorjaar.

"Vandaag demonstreren de boeren bij het RIVM en ik begrijp niet helemaal waarom ze voor deze locatie hebben gekozen."

Laatst belde een boer mij op terwijl ik thuis op de bank het nieuws zat te kijken. Ik kon horen dat hij op z’n trekker zat: "We rijden nu voor een demonstratie over de Nijkerkerbrug en gaan richting Lelystad, dan weten jullie dat en dan kunnen jullie misschien beelden komen maken." Voordat ik kon vragen waarom ze naar Lelystad gingen en wat ze daarmee hoopten te bereiken, had hij alweer opgehangen.

Vandaag demonstreren de boeren bij het RIVM en weer begrijp ik niet helemaal waarom ze voor deze locatie hebben gekozen. Ze zijn toch boos op Carola Schouten die van september tot en met december wil bepalen wat de koeien wel en niet mogen eten? (Bekijk de uitlegvideo van mijn collega Frederieke Hegger als je meer wilt weten over deze veevoermaatregel). Maar kennelijk zijn ze nog bozer op het RIVM en alle stikstofberekeningen, want daar gaan ze demonstreren.

"Misschien versimpelen wij als media het probleem ook wel te veel."

Volgens de boeren zijn het de media en de politiek die de belangen van burgers tegenover die van boeren zetten en die het stikstofprobleem voorstellen als een keuze tussen natuur en koeien of tussen woningbouw en boerderijen.

Misschien versimpelen wij als media het probleem ook wel te veel en zijn zowel het probleem als de oplossing veel ingewikkelder. Maar blijf het dan wel goed uitleggen, want steeds weer demonstreren tegen ingewikkelde stikstofberekeningen is ook niet de slimste zet om de steun van de bevolking te behouden.

"Met een beetje actie moet die maatregel van tafel te krijgen zijn."

Juist de aangekondigde veevoedermaatregel van minister Schouten biedt de boeren de kans om in ieder geval één slag in de strijd om de stikstofuitstoot te winnen, want met een beetje actie moet die maatregel van tafel te krijgen zijn.

Dierenartsen en de dierenbescherming zijn tegen de maatregel, burgers vinden dat een boer zelf moet bepalen wat zijn koeien te eten krijgen en voor de media is het verhaal makkelijk te vertellen is: stel je voor dat de minister zou bepalen welke brokken alle honden tussen september en december moeten eten, dan is het land toch ook te klein?

Of leg ik de kwestie nu weer te simpel uit?