Yesim Candan

Verdacht: vrouw met hoofddoek

17 juli 2020 06:02

Nikki Sterkenburg hield bij het radioprogramma 'Spraakmakers' een vurig betoog voor eerherstel voor Saadia Ait-Taleb. De voormalig ambtenaar die bij de gemeente Amsterdam was belast met antiradicalisering, werd beschuldigd van fraude toen ze jaren geleden werkte aan een geheime campagne met de intussen overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

Sterkenburgs passionele pleidooi raakt me. Van der Laan zat fout toen hij Ait-Taleb op staande voet ontsloeg. "Als ik iemand voor strafontslag heb voorgedragen dan heb ik daar een reden voor gehad", zei hij in 2017 zelf hierover tegen de gemeenteraad. Wat was die reden dan? Wilde hij zijn eigen straatje schoonvegen?

Waarom wist niemand over deze zogeheten Grijze Campagne? Zelfs het college en de gemeenteraad wisten van niets. Waarom was dit zo'n einzelgängerproject? Was dat omdat de campagne een totale farce was, met de burgemeester zelf in de hoofdrol? Films met ingehuurde acteurs moesten ontspoorde jongeren ervan weerhouden (verder) te radicaliseren. Maar niemand mocht weten dat de overheid hierachter zat.

"Een burgemeester met een geheim project, verantwoordelijk voor het verkondigen van een valse boodschap, waarbij hij jongeren ronduit voorliegt."

Het leest als het scenario van een slechte C-film. Een burgemeester met een geheim project die ook nog eens verantwoordelijk is voor het verkondigen van een valse boodschap, waarbij hij jongeren ronduit voorliegt. Wat was zijn belang om dit in het geheim te doen? Was hij bang dat de gemeenteraad niet achter deze werkwijze zou staan?

En hebben we zo'n klopjacht ook niet eerder gezien bij voormalig politica Fatima Elatik? Haar rol als programmadirecteur diversiteit bij de Amsterdamse politie en de gage die ze daarvoor ontving, werden openlijk betwist. Ze werd ook nog eens van allerlei fraudezaken beschuldigd. Kwam dat misschien ook doordat Elatik een hoofddoek draagt, en er in haar rol bij de Amsterdamse politie actief voor pleitte dat politieagentes die ook zonder problemen zouden moeten kunnen dragen?

En hoe zat dat met Ait-Taleb? Volgens getuigenverklaringen tijdens de rechtszaak die tegen haar speelde, en waarin zij vorige week officieel werd vrijgesproken, zou Van der Laan tegen zijn ambtenaren hebben gezegd er 'geen vertrouwen in te hebben dat mensen met een moslimachtergrond op een goede wijze dit dossier kunnen beheren'.

"We moeten de aanjagers van deze etnische klopjachten opsporen en hun namen bekendmaken."

Hier ligt een taak voor Van der Laans opvolger, Femke Halsema: eerherstel voor Ait-Taleb en alle anderen die door het slijk zijn gehaald vanwege hun afkomst. We moeten geen racismedebatten of gesprekken organiseren op tv. Nee, we moeten de aanjagers van deze etnische klopjachten opsporen en hun namen bekendmaken. We moeten zaken uit het echte leven bespreekbaar maken. Zoals de Arnhemse villamoord, waarvoor een aantal mannen onschuldig in de gevangenis verdween, alleen omdat ze van Turkse afkomst waren.

Ait-Talebs advocaat Richard Korver is echt een baas omdat hij wat zijn cliënte is overkomen als institutioneel racisme bestempelt. Zoals ook het geval was toen een club medewerkers van de Belastingdienst een klopjacht hielden op mensen met een biculturele achtergrond, die ze alleen al daarom bij voorbaat niet vertrouwden. Als het gaat om institutionele uitsluiting, vormt een bolwerk van ambtenaren het grootste gevaar. Voer het racismedebat met hén, de ware racisten.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.