Yesim Candan

Besnijden of niet? Het is vijf voor twaalf

10 juli 2020 05:58

Je hebt van die taboeonderwerpen. Mannenbesnijdenis is er zo eentje. De reacties van biculturelen op de column die ik in 2018 schreef met als titel 'Het recht op eigen voorhuid', over het dilemma waar ik als moeder voor stond bij de beslissing of ik mijn zoontje nu wel of niet zou laten besnijden, waren niet mals.

Vooral mannen vonden het een schande dat ik over dit onderwerp schreef. Autochtonen vonden dat ik me schuldig maakte aan kindermishandeling en vroegen me of ik zelf ook ben besneden. Een vergelijking die compleet mank gaat: bij een meisje betreft het een verminking, waarbij het seksueel genot letterlijk en figuurlijk wordt geamputeerd. Ongeveer 30 procent van alle mannen is besneden; dat zijn meer dan 700 miljoen mannen wereldwijd.

"De beslissing heb ik telkens uitgesteld omdat ik bang ben dat het misgaat."

Mijn argument om je als man te laten besnijden is absoluut vanwege de hygiëne. Een basisbehoefte in de Turkse cultuur, iets wat me van huis uit altijd is meegegeven. Het is hygiëne voor en hygiëne na. Toen ik in een eerdere column schreef dat Nederlanders viespeuken zijn, werd me dat door niemand in dank afgenomen. Mag ik dan ook niet zeggen dat ik een onbesneden mannelijk geslachtsdeel onhygiënisch vind?

Op een recente tweet over de eventuele besnijdenis van mijn zoontje reageerde een verpleegkundige dat ze wou dat álle oudere mannen besneden waren. Daarnaast komen door een besnijdenis minder ziektes voor na geslachtsgemeenschap. Voormalig huisarts Rob Oudkerk vertelde destijds in het radioprogramma Kwesties van NTR (dat volgde op mijn eerdere column over de voorhuid) dat baarmoederhalskanker nauwelijks voorkomt in landen waar mannen besneden zijn.

Wat de besnijdenis van mijn zoontje betreft, is het voor mij als moeder echt vijf voor twaalf. Hij is nu 8, de bovengrens komt voor mij in zicht. De beslissing heb ik telkens uitgesteld omdat ik bang ben dat het misgaat. Iemand was zo aardig me te vertellen over jongens die na hun besnijdenis niet meer kunnen plassen, chronische pijn hebben bij het plassen of tijdens seks moeilijkheden ondervinden. Tegen mij moet je dit soort horrorverhalen niet vertellen, zoiets kan ik nooit meer loslaten.

"Als meisje vond ik het maar wat oneerlijk dat ik niet zo'n feest kreeg toen ik voor het eerst ongesteld werd."

Wat als ik er inderdaad voor kies om hem te laten besnijden? Trek ik hem dan ook op de bewuste dag zelf zo'n carnavalspakje aan om dit 'heuglijke' feit te vieren? En geef ik dan ook een megafeest waarvoor de vrouwen hun mooiste galajurken uit de kast trekken, waarbij hun kapsels om door een ringetje te halen zijn, er eten en drinken in overvloed is en volop wordt gedanst? De besneden jongen wordt behandeld als een prinsje – van alle gasten krijgt hij cadeaus en geld. Als meisje vond ik het maar wat oneerlijk dat ik niet zo'n feest kreeg toen ik voor het eerst ongesteld werd.

De artsenfederatie KNMG ziet jongensbesnijdenis als een schending van de integriteit van het lichaam. Alleen bij een noodzakelijke medische ingreep is dit volgens de artsenfederatie geoorloofd. Hoeveel mannen hebben deze ingreep op medische gronden ondergaan? Moeder Natuur heeft alle mannen geschapen met een voorhuid. Maar ook Moeder Natuur maakt weleens fouten. Ik wil cijfers zien. Het is vijf voor twaalf, deze moeder moet nu een beslissing nemen.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.