Ga naar de inhoud
Susanne Uilenbroek

Cadeautje voor de juf

"Hoezo ga je cadeautjes voor de juffen kopen? Het is toch gewoon hun werk." Mijn vriend kan nog weleens een tikje calvinistisch uit de hoek komen en een cadeautje voor de juf kopen aan het einde van het schooljaar is wat hem betreft niet nodig.

Nu snap ik zijn punt natuurlijk best: de huisarts, tandarts of de garage geven we ook geen cadeaus omdat ze een jaar lang voor respectievelijk onze gezondheid, tanden of de auto hebben gezorgd, maar bij juffen is het anders.

"Ik vind cadeautjes geven sowieso leuk."

Wat mij betreft, is geen cadeautje geven geen optie. Niet omdat ik vind dat leerkrachten halve heiligen zijn die niet vaak genoeg in het zonnetje gezet kunnen worden, maar omdat ik het een vrolijke traditie vind.

Ik vind cadeautjes geven sowieso leuk. Als je naar een etentje gaat, als een collega verhuisd is, als de kat van de buren jongen heeft gekregen. Sommige mensen sturen kaartjes, ik geef graag kleine, mooi ingepakte cadeautjes met linten en een kaartje.

"Zelf vind ik cadeautjes van rond de 5 euro per leerkracht een mooi gebaar."

Het inpakken heb ik geleerd toen ik als bijbaantje bij een tuincentrum werkte en ze daar een inpakservice hadden. Sindsdien kan ik als geen ander kamerplanten inpakken. Je moet ze in het folie rollen, dat is de truc. Een complete tuinset heb ik ook een keer moeten voorzien van cadeaupapier, maar dat is niet echt een cadeau dat je aan de juf of meester geeft.

Al zijn sommige ouders er bijna toe in staat. Zelf vind ik cadeautjes van rond de 5 euro per leerkracht een mooi gebaar, omdat ze nog zo'n 29 andere presentjes krijgen. Maar er zijn ouders die daar anders over denken en uitpakken met een cadeaubon van 25 euro of een fles champagne.

"Vraag is: wat geef je?"

Nu moet ik toegeven dat ik bij het geven van zo’n eindejaarscadeautje wel een beetje groepsdruk voel. Aangezien de meerderheid van de kinderen iets meeneemt, wil ik mijn dochter niet met lege handen de klas in sturen. Vraag is dan: wat geef je?

In de winkel is genoeg te vinden. Al een paar jaar is het een trend om cadeautjes te geven, waarbij de tekst en het cadeau bij elkaar passen. Denk aan een gieter of bloemzaad met de tekst "Jij liet mij groeien", een stoffer en blik met de tekst "Bedankt voor alle leerstof" of een pot spekjes met "Bedankt voor het SPEKtaculaire schooljaar". Dit jaar zie ik veel zeeppompjes met "Juf bij jou was ik in goede handen" erop.

"De zoveelste mok met "superjuffie" durf ik niet te geven."

Sinds een oud-collega vertelde over haar zus die lerares is en die een speciale cadeaukast heeft waarin ze de cadeautjes van haar leerlingen bewaart, denk ik twee keer na over wat ik geef. Kennelijk krijgen juffen en meesters in de laatste weken voor de zomervakantie zoveel chocolade, zeep en handcrème dat sommigen er een speciale kast voor hebben en een jaar vooruit kunnen.

De zoveelste mok met "superjuffie" durf ik daarom niet te geven. Tip van mijn oud-collega was om een cadeaubon van 5 euro te kopen. Als iedereen dat doet, heeft de leerkracht een fijn bedrag om te besteden. Ik vond het een goede tip.

Voor de juffen van mijn dochter heb ik alleen iets anders in petto. Het tweetal is helemaal verslingerd aan tuinieren en onderhoudt naast de schooltuin ook ieder een moestuin. Op naar het tuincentrum dus waar ik mij weer eens kan uitsloven bij de inpakbalie.