Yesim Candan

Code oranje voor Turkije? Puur politiek

03 juli 2020 07:48

Als ik deze zomer mijn familie in Turkije wil bezoeken in combinatie met de badplaats Bodrum, vindt minister-president Rutte dat onverantwoord. Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur, vindt het zelfs ronduit asociaal. Weet u wat ik asociaal vind? Dat het zorgpersoneel zonder mondmaskers ouderen moest verplegen tijdens de quarantaine, waardoor veel mensen onnodig zijn overleden.

Want waarom heeft Turkije code oranje gekregen, terwijl de grootste coronabrandhaarden van Europa code geel kregen? Zo mag u deze zomer wel naar Italië (240.000 besmettingen en 34.767 doden) of Frankrijk (200.000 besmettingen en 29.816 doden), mits u zich goed voorbereidt op de veiligheidsrisico's. Maar voor Turkije (200.000 besmettingen, maar 'slechts' 5.131 doden) wordt aangeraden er alleen heen te reizen als het noodzakelijk is. Dat geldt niet voor een vakantie.

"Dat Turkije onveilig zou zijn vanwege corona is de grootste lariekoek. De regels zijn er veel strenger dan in Nederland."

Waarom wordt Nederlanders met klem afgeraden deze zomer naar de Turkse badplaatsen te gaan? Dat het land onveilig zou zijn vanwege corona is de grootste lariekoek. Juist aan de kust zijn de coronabesmettingen extreem laag en de regelgeving is er veel strenger dan de zogenaamde intelligente regels van Nederland. Het lijkt er meer op dat Europeanen worden gestimuleerd (of misschien beter: gemanipuleerd) binnen de EU op vakantie te gaan, zodat het geld dat zij besteden 'binnen de familie' blijft. Eigen Europa eerst.

Wat dat betreft heeft de pro-Europalobby zijn werk goed gedaan: Turkije buitenspel zetten. Je kent het wel, op basisscholen gaat dat net zo. Bepaalde moeders nodigen alle klasgenootjes uit voor het verjaardagsfeestje van hun kind, behalve één of twee. Al staat zo'n kind huilend voor ze op het schoolplein, de moeders vertrekken met hun kroost en vriendjes naar het verjaardagsfeestje en laten dat ene kind in de kou staan. Zo voelt het ook als het om Turkije gaat. Het eeuwige zwarte schaap van het Europese continent. Nooit zal het land volledig lid kunnen worden van de EU, omdat de verschillen met de andere lidstaten zo groot zouden zijn.

"Waarom zou Corendon niet naar Turkije mogen vliegen, terwijl de Turkse vliegmaatschappijen Pegasus en Turkish Airlines dat wel gewoon mogen?"

Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV, stelde er zelfs Kamervragen over. Waarom zou Corendon niet naar Turkije mogen vliegen, terwijl de Turkse vliegmaatschappijen Pegasus en Turkish Airlines dat wel gewoon mogen? Dat het de PVV is die in de bres springt voor de nog enige écht Nederlandse vliegmaatschappij, valt overigens wel te verklaren: het zijn voornamelijk Nederlandse toeristen die met Corendon naar Turkije vliegen, en juist voor deze achterban zet deze politieke partij zich in. De hardwerkende Nederlandse burger die in Turkije op adem wil komen.

Veel Nederlandse toeristen willen, net als de bijna half miljoen Nederlandse Turken in ons land, deze zomer graag een weekje (of twee) naar Turkije op vakantie. Maar dat is dus onverantwoord en ronduit asociaal. Ben ik nu gek? Cora, wees niet die ene moeder.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.