Susanne Uilenbroek

Terroristen op sokken

24 juni 2020 06:01

In een typisch Hollands vakantiehuisje komen in september 2018 zes mannen bij elkaar. Vier van hen zouden een aanslag willen plegen, twee zijn infiltranten van de politie.

De mannen spreken steenkolenengels. "We keep our busy with a good plan", zegt één van hen. Ze hebben baarden, maar of het hipsterbaarden of religieuze baarden zijn is zo op het eerste gezicht niet te zeggen. Ze hebben allemaal hun schoenen uit en lopen op zwarte of grijze sokken.

"In films worden extremisten die een aanslag willen plegen vaak neergezet als zenuwachtige mannen."

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorige week beelden vrijgegeven die zijn opgenomen met verborgen camera’s die in het huisje hingen. Het materiaal wordt gebruikt in het proces tegen zes mannen die een aanslag zouden hebben beraamd en geven een wonderlijke inkijk in de groep.

In films worden extremisten met terreurplannen vaak neergezet als zenuwachtige mannen die onderling Arabisch praten, ruzie maken en in groezelige achterafkamertjes hun snode plannen voorbereiden. De beelden van het OM laten iets heel anders zien.

"Vrolijk lachend en ontspannen pakken ze wapens op en oefenen ze hoe de magazijnen er in moeten."

"Samen genieten" staat er in witte letters op de kapstok in de hal van het vakantiehuisje en dat doen ze. Vrolijk lachend en ontspannen pakken ze wapens op en oefenen ze hoe de magazijnen er in moeten. Het lijkt alsof ze bijna niet kunnen geloven dat ze zo’n lading wapens in handen hebben gekregen.

In het huisje zijn de gordijnen dicht, zodat de andere gasten op het vakantiepark geen idee hebben wat er zich binnen afspeelt. De mannen drinken Redbull en water en er komen koekjes op tafel. Ze dragen spijkerbroeken met t-shirts en eentje heeft een keurig gestreken lichtblauw overhemd aan.

Eén van de mannen loopt lachend met een Kalasjnikov door het huisje en doet alsof hij een verkenning aan het uitvoeren is. Hij tuurt langs het wapen, maar botst met de loop tegen een keukenstoel aan.

Een andere man weet bij het vertrek niet waar hij zijn vuurwapen moet laten. Hij klungelt een beetje en zijn vriend wijst hem op zijn buideltasje. Sleutels eruit, wapen erin. "Het past", zegt hij.

"Als ik ze op het vakantiepark was tegengekomen had ik gedacht dat het een vriendengroep was die een weekendje weg was."

Het griezelige aan de beelden van het OM is niet alleen dat de mannen plannen maakten voor een aanslag in Nederland, maar ook dat ze gemakkelijk op hadden kunnen gaan in de massa.

Vrolijk lopen de mannen hun vakantiehuisje uit en trekken de deur achter zich dicht en als ik ze op het vakantiepark was tegengekomen had ik gedacht dat het een vriendengroep was die een weekendje weg was.

Het is een bizarre video en na het zien van de beelden kan ik nooit meer een vakantiehuisje binnen stappen zonder rond te kijken of er niet per ongeluk een Kalasjnikov is achtergebleven en of de politie wel echt alle verborgen camera’s heeft weggehaald.