Jeroen Akkermans

Vrij, ten tijde van corona

01 juni 2020 09:34

Wat doe jij met de pinksterdagen? De correspondent Berlijn weet het antwoord weer eens niet. Ik plan niet snel. Eén nieuwsuitzending en een avondje uit, een verjaardag of zelfs een vakantie kan in het water vallen. Boeien!? Eerst gevloek, maar daarna meestal berusting in huize Akkermans. Het zal de laatste keer niet zijn. Nee, ik zou beter moeten weten wat de Duitser doet tijdens Pinksteren. Maar dit jaar is de bekende weg wegens corona lange tijd gesloten geweest: lockdown. Een duur van minstens twee maanden bleek alleen te kort om een Duits synoniem te verzinnen. 

Inmiddels heeft kanselier Merkel de slagboom heel voorzichtig iets hoger gezet. Wat nu? Op de eerste mooie pinksterdag willen de Duitsers eindelijk weer op een terrasje zitten en een halve liter bier voorgeschoteld krijgen van een anoniem medemens, of in een restaurant een maaltijd bestellen zonder dat die haastig uitgepakt moet worden. De wachttijd in een restaurant is toch bedacht om 'zusammen' onder het genot van heel goede Duitse wijn het geroezemoes van onbekenden te ontcijferen? Heel gewoon, zo Hollands.  

"De enkelband, omgedaan door de kanselier, knelt inderdaad, maar zit desondanks als gegoten."

Liefst gaan ze tijdens de pinksterdagen de grens over, maar tot 15 juni mag de Duitser geen kant op. Hij kan alles, tenzij de Duitser niet welkom is; dan durft hij niets. Het juk van de geschiedenis schuurt ook tijdens het plannen van vrije tijd. Pas na de werkdag zou het vrolijk kunnen worden. Duitse collega's wensen elkaar dan traditioneel, letterlijk vertaald, 'een mooie, feestelijke avond' ('Schönen Feierabend'). Ik vind het mooi, maar het impliceert dat de lol exclusief wordt bewaard voor de periode na het werk en voor als de zon onder is gegaan. Zoals gisteravond. 

'Und?' Ik heb geleerd dat de Duitser zo graag, maar zo zelden vrij is. Pinksteren is de eerste nationale vrije dag, post-corona. Opluchting alom, maar met het uur groeit het besef dat Angela Merkel voorwaarden heeft verbonden aan de vrijlating. De enkelband, omgedaan door de kanselier, knelt inderdaad, maar zit desondanks als gegoten. 

"Duitsers hebben van familie geleerd dat de totale vrijheid, het allergrootste geluk, de heerlijkste vakantie of de allerbeste film niet bestaat."

Vóór corona leek Merkel te hebben afgedaan als een breekbare, oude dame die vergeten was de deur te sluiten voor mensen die massaal aanklopten. Merkel is hoe dan ook ondemocratisch lang aan het bewind. Over een jaar doet ze afstand van alle politieke functies.  

Maar de coronapandemie heeft voor Merkel wonderen verricht. In tijden van crisis willen alle mensen horen wat eraan gedaan wordt. Peilingen zijn alleen van vandaag, maar het zegt veel dat haar populariteit pijlsnel historisch groot geworden is. 

Naar de Autokino in Berlijn. Naar de Autokino in Berlijn.

Duitsers hebben van familie geleerd dat de totale vrijheid, het allergrootste geluk, de heerlijkste vakantie of de allerbeste film niet bestaat. Mijn juk is het niet, maar mijn 'Schlandgenoten', die liefst bij niemand in het krijt staan, hebben natuurlijk gelijk. De hoogste vorm van vrijheid zit 'm in het streven.

Zonder boekingen kom ik de Pinkster goed door. Vóór zonsondergang zijn online bioscoopkaartjes besteld én meteen ontvangen. Kort vóór zonsondergang met de huurauto over de Autobahn op de 'Autokino' af; vlak bij het gloednieuwe vliegveld, waarvan de opening al twaalf jaar staat gepland. In de aangename dieselauto met een wonderschone geluidsinstallatie hebben we genoten van een film die iedereen vandaag (weer) moet zien: Berlin Calling