Susanne Uilenbroek

Wees kritisch over coronaregels

27 mei 2020 06:02

Mijn bardiensten bij de tennisvereniging zijn vervangen door coronatoezichtdiensten. Zonder een coronatoezichthouder mogen kinderen en jongeren onder de 18 jaar niet vrij spelen op de tennisbaan. 

Als coronatoezichthouder moet je erop letten dat de jeugdspelers zich aan de coronaregels houden. Zo mogen er maximaal vier kinderen van onder de 12 jaar op het kinderbaantje spelen en is er een verbod op het blijven hangen na een potje tennis om te kletsen.

De tennisvereniging heeft een rooster gemaakt wanneer toezicht nodig is en daarop kunnen de volwassen leden intekenen.

"Mijn toezicht moest zich richten op loslopende jongeren, maar die waren er niet."

Met een krant zat ik afgelopen zondag twee uur op het lege met rood-wit lint afgezette terras van de tennisvereniging. Er waren vooral families aan het tennissen, maar daar hoefde ik geen toezicht op te houden.

Mijn toezicht moest zich richten op loslopende jongeren, maar die waren er niet. "Beetje nutteloze dienst", zei een vader. Ik kon niet anders dan het beamen.

De week daarvoor had ik nog twee meiden die in een hoekje van het terras zaten te kletsen, gevraagd naar huis te gaan. Met een welgemeend 'sorry' deden ze dat meteen. Ze stelden geen vragen over het nut of de noodzaak van het verzoek, wat ik een beetje teleurstellend vond.

"Sommige regels die instellingen en instanties bedenken, schieten hun doel echt voorbij."

Ik ben een groot voorstander van maatregelen die de risico’s op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk houden. Maar kritisch kijken naar de regels die we bedenken en die aanpassen als ze hun doel voorbij schieten, lijkt mij ook heel gezond.

En sommige regels die instellingen bedenken, schieten hun doel echt voorbij. Zo liet Sandra ons na een oproep op onze Facebook-pagina weten dat er in het zwembad in haar woonplaats verplicht één volwassene per kind mee moet naar het vrij zwemmen. Zij mocht dus niet het zwembad in met haar twee kinderen die hun A-, B- en C-diploma hebben. "Jammer en een rare regel", concludeerde ze.

En Lilian schreef dat zij geen traktatie mag kopen als haar kind afscheid neemt van de crèche en dat de opvang nu traktaties voor haar zal kopen. Hartstikke lief, maar wat het idee erachter is, bleef onduidelijk.

"Ook het mandjesbeleid van winkels zorgt voor irritatie."

Veel ouders met jonge kinderen begrijpen er ook niets van dat winkels geen of maar één kind toelaten. "Niet te doen", schrijft Mandy, die twee kinderen heeft.

Ook het mandjesbeleid van winkels zorgt voor irritatie. De gehandicapte zus van Ilse wilde een winkel in met in haar ene hand een boodschappentas en in de andere hand haar wandelstok, maar van het winkelpersoneel moest ze toch per se ook nog een winkelmandje vasthouden.

En dan zijn er de verplichte looprichtingen die in bedrijven, scholen, kinderopvang en winkelcentra worden verzonnen. Met name de gemeente Utrecht heeft het serieus aangepakt, waardoor je het beste stevige wandelschoenen aan kan doen als je langs de grachten boodschappen wil doen.

"Regels zijn er niet om mensen het leven moeilijk te maken."

Het centrale knooppunt is de voetgangersrotonde waar alle verplichte looprichtingen naadloos bij elkaar moeten komen. Ik heb er alleen maar heel hard om gelachen.

Volgens mij moeten we met z’n allen in de gaten houden dat elke coronamaatregel die we bedenken bedoeld moet zijn om verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan.

Regels zijn er niet om mensen het leven moeilijk te maken of om mensen te pesten of buiten te sluiten. Blijf er daarom over in gesprek. Verklaar regels niet heilig, maar pas ze aan als ze onhandig of onzinnig zijn.