Ga naar de inhoud
Jaap van Deurzen

Scheiden doet lijden

De choreografie van ons dagelijks bestaan is op een absurde manier veranderd. Zie wat er gebeurt tijdens een 'frisse-neus-wandeling'. De meest lumineuze dansmeester had de bewegingen die we maken niet kunnen verzinnen. We zwieren om elkaar heen als losgeslagen kogels in een flipperkast. 

Toen het kwartje viel dat we afstand moesten houden, ontwikkelde iedereen zijn eigen stijl. Het is voer voor komediant John Cleese van het Britse gezelschap Monthy Python's Flying Circus. Hij maakte ooit het fenomenale filmpje over 'the Ministry of Silly Walks', het 'ministerie van vreemde loopjes'. Nu loop ik tijdens wandelingen zelf in bizarre cirkels.

Angstige tegenliggers pik je er zo uit. Die gaan op afstand al hyperventileren door hun mondkapje. Vervolgens beginnen ze nerveus over de weg te zwalken. Ze proberen in te schatten waar de ontmoeting met de tegemoetkomende verdachte zal zijn. Links, rechts, nee, toch links! Hun ogen staan op schoteltjes en ze kijken alsof een melaatse op hen afkomt. Als de afstand is geslonken tot vijf meter wordt het hoofd nurks opzij gedraaid, zoals ondeugende kleuters doen als ze hun zeurende moeder negeren. 

"Bij gebrek aan fysiek contact doen we rare dingen. Ik ga videoborrelen met mijn vrienden, zegt mijn buurman doodserieus."

Je ziet de bruuske hoofdbeweging ook tijdens militaire parades in Noord-Korea. Op het moment suprême draaien de soldatenhoofden simultaan in de richting van de mild lachende dictator. Tijdens de wandeling verlegt de angstige tegenligger de focus niet naar mij maar naar de wei. Groeten is er niet bij, want 'gij zult mij niet in de bek hoesten, manneke!'

Bij gebrek aan fysiek contact doen we rare dingen. "Ik ga videoborrelen met mijn vrienden", zegt mijn buurman doodserieus. Even later zie ik hem voor het raam wild staan dansen voor een gigantisch beeldscherm, een glas bier in de hand. Hij heeft de grootste lol. Ook gevorderde veertigers veranderen in baldadige pubers als ze samen zijn met hun maten, zelfs op afstand.

Geamuseerd kijk ik naar het tafereel en moet denken aan een sketch van de Amerikaanse zwarte komiek Eddy Murphy. Die demonstreert hoe witte mensen bewegen op muziek en gilt: "White people can't dance!"

Met groteske gebaren imiteert hij de klunzige stijl van witte discodansers. Hij laat ze lijken op marionetten van wie de touwtjes worden gemanipuleerd door een bewegingsgestoorde poppenspeler. Vervolgens trekt Murphy twee bilspieren aan en maakt minuscule draaiingen met zijn billen en verandert in 'sexy mister swing'. Briljant!

"Scheiden doet lijden, hoewel er natuurlijk ergere dingen zijn."

En dan komt er een olifant met een hele lange snuit en blaast het laatste verhaaltje van Van Deurzen uit. U ziet het goed: u leest nu de finale woorden van mijn wekelijkse opstelletje.

De hoofdredactie van RTL Nieuws heeft  besloten mijn stukjes niet meer af te nemen. Dit vanwege de financieel moeilijke omstandigheden in verband met de coronacrisis. Scheiden doet lijden, hoewel er natuurlijk ergere dingen zijn.

Ik heb de afgelopen jaren uw hartverwarmende reacties gekoesterd. 'Blond' werd een begrip, in stukjes als Scènes uit een huwelijk, Badkamer Blues en Familie Mees. Sommigen vonden haar bijnaam laatdunkend, maar geloof me, zij las de stukjes als eerste en kon er smakelijk om lachen.

"Ik ga u missen. Maar niet getreurd, misschien ontmoeten we elkaar wel weer op een ander platform."

Soms waren de columns helemaal niet grappig, zoals die keer over de vermissing van Maddy McCann, de overval op mijn moeder of de waanzin rond Anders Breivik.

Natuurlijk hadden we het over mijn liefde voor Ierland en mijn hartsvriend Robert, die een dwarslaesie opliep maar nu weer vol in het leven 'staat'.

Een trouwe lezer schreef elke zaterdag: "Morgenochtend kunnen we weer genieten van een gloednieuwe column van de meester zelf, @jaapvandeurzen. Een beter begin van de zondag is er niet. Lees en overtuig jezelf! De stukjes van Jaap zijn de beste manier om de zondag te beginnen."

Het is bijna zelfbevlekking om dat hier nog even te melden, maar het is zo'n prachtig compliment. Ik ga u missen. Maar niet getreurd, misschien ontmoeten we elkaar wel weer op een ander platform, zoals op jaapvandeurzen.com. Tot ziens!