Yesim Candan

De Bokito-man is de echte man

10 april 2020 05:57

Het was na een debat over multicultureel ondernemerschap tijdens een aflevering van het tv-programma Buitenhof dat voormalig minister Guusje ter Horst mij een Bokita noemde. Ik was beduusd, want ik wist aanvankelijk niet of ze dit als compliment bedoelde. Dit bleek wel zo te zijn.

Sindsdien ben ik in de ban van Bokito, vernoemd naar de gorilla uit Diergaarde Blijdorp. Wekelijks nomineer ik op de radio bij De Wild in de Middag de Bokita en de Bokito van de week. Een Bokito is iemand met ballen, durf en lef, iemand die beschermend optreedt en lief is voor vrouwen. Het type ruwe bolster blanke pit dus. Zo heb ik destijds Ajax-trainer Erik ten Hag genomineerd omdat hij opkwam voor Daley Blind toen die het aan de stok kreeg met de trainer van de Spaanse club Getafe. En niemand minder dan onze koning omdat hij, namens Nederland, excuses aan Indonesië aanbood.

"Voor mij is de Bokito-man de echte man. Eentje die in schril contrast staat met de lafhartige kerels die vaak reageren op mijn columns."

Voor mij is de Bokito-man de echte man. Eentje die in schril contrast staat met de lafhartige kerels die vaak reageren op mijn columns. Want de reacties die ik niet alleen openlijk ontvang op social media, maar (vooral) ook in mijn privé-inboxen, zijn niet mals en variëren van "Turkse kankerhoer, ga terug naar je eigen land" tot "We hebben je moeder verkracht en toen ben jij geboren".

Krijg ik dit soort reacties omdat ik een vrouw ben? Een biculturele vrouw? Geen idee. Wat ik constateer is dat de witte en Marokkaans-Nederlandse mannen vaak het heftigst op me reageren. En dat daarbij opvallend vaak de link wordt gelegd met het aanrecht, de keuken en een mogelijke bijverdienste als sekswerker.

Herinnert u zich nog de opmerking van wijlen Pim Fortuyn tegen politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg, toen ze hem na een tv-debat bleef bestoken met vragen en hij op een gegeven moment zei: "Ach mens, ga toch koken!" Ik denk dat de dolle mina's van weleer hun zonen in hun jeugd wat te veel huishoudelijke klusjes hebben laten doen, waardoor ze een keukentrauma hebben opgelopen. Met als gevolg dat ze, wanneer ze in hun volwassen leven weerwoord krijgen van een sterke vrouw, die richting de keuken vervloeken. En als ze echt boos zijn, dan ben je een hoer.

"Graag meer Bokito's, zodat Bokita's als ik hun werk kunnen doen."

Wat me ook opvalt: ik heb werkelijk nog niet één keer een dergelijke vervelende reactie gehad van een Turks-Nederlandse man. Als zij het niet met mij eens zijn, gaan ze inhoudelijk de discussie met mij aan.

Hulde voor de moeders die dit soort zonen hebben opgevoed. Je kunt ze niet vroeg genoeg leren respect voor vrouwen te hebben. In de klas van mijn dochter in groep 8 werd een meisje voor 'hoer' uitgescholden, en dan betreft het toch een keurige school in Amsterdam-Zuid. Mocht ik erachter komen dat mijn zoon ooit zoiets tegen een meisje of vrouw zegt, dan breekt hier thuis de pleuris uit.

Wellicht dat deze tijd van intelligente lockdown zich daar bij uitstek voor leent: een lesje sociale omgangsvormen als welkome afleiding van de reken- en taaltaken die je als ouder met je zoon nu thuis moet uitvoeren. Vrijheid van meningsuiting is waar ik voor vecht. Het echte vrije woord is wanneer een vrouw vrij is om te kunnen zeggen wat ze wil. Daarom graag meer Bokito's, zodat Bokita's als ik hun werk kunnen doen.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.