Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Turkse coup in Den Haag

Dat juist in deze periode van corona ook nog een coup zou worden gepleegd, had denk ik niemand verwacht. Tunahan Kuzu, de voorman en leider van de politieke partij DENK, meldde op 21 maart dat hij niet meer terugkeert als fractieleider na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Kuzu, ooit een afstammeling van de Partij van de Arbeid, waar hij samen met zijn mattie Selçuk Öztürk vertrok om samen een nieuwe partij voor de biculturele (islamitische) stem op te richten.

DENK maakte zich onder andere hard voor het recht op halal slachten, beweerde dat de 'Armeense kwestie' nooit heeft plaatsgevonden en nagelde andersdenkende Turks-Nederlandse politici openlijk aan de schandpaal als ze deze mening niet deelden – dit leverde het duo Kuzu & Öztürk zelfs de geuzennaam 'de lange arm van Erdogan' op. 

"Het is niemand minder dan Öztürk die aan het graf van Kuzu's politieke neergang heeft gestaan."

Ergens moet in die vriendschap de klad zijn gekomen. Want het is niemand minder dan Öztürk die aan het graf van Kuzu's politieke neergang heeft gestaan, blijkt uit artikelen die HP/De Tijd en NRC Handelsblad aan de hele kwestie wijdden. Niet de grote impact die zijn politieke werk had op zijn privéleven – de reden die Kuzu zelf op 21 maart naar buiten bracht – maar een buitenechtelijke relatie met een partijgenote was debet aan het opstappen uit de politiek. Het was ook niet die relatie an sich, maar het grensoverschrijdend gedrag dat Kuzu na het verbreken ervan zou hebben vertoond tegenover de vrouw. Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Aanranding, geweld, stalking? 

Wat was hierbij trouwens de rol van 'mattie' Öztürk? Het gedrag van Kuzu zou niet passen bij de kernwaarden van DENK, luidt het in de officiële persverklaring die de politieke leiding afgelopen week de deur uit deed. Is het buitenspel zetten van je 'mattie' voor je eigen gewin dan wel een kernwaarde?

"Jarenlang streed Kuzu voor zijn idealen en zijn achterban. Dan laat je je toch niet de döner van je brood eten?"

DENK is destijds opgericht voor het verwezenlijken van idealen: een stem bieden aan de islamitische achterban, die normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Er leven bijna 1 miljoen moslims in Nederland die potentieel DENK-stemmers zijn. Zij voelen zich vaak niet vertegenwoordigd door andere politieke partijen in Nederland. Dit politieke potentieel zet Öztürk bewust op het spel.

En waarom schuift Kuzu niet bij Jinek of bij Op1 aan om zijn kant van het verhaal te vertellen? DENK ís Kuzu. Hij is een van de beste debaters van de Tweede Kamer. Op Facebook creëerde zijn achterban zelfs een hashtag met 'we laten Kuzu niet gaan'. Waarom pikt Kuzu de coup die tegen hem is gepleegd door Öztürk? Jarenlang streed ook hij voor zijn idealen en voor zijn achterban, dan laat je je toch zeker niet de döner van je brood eten?

Woensdag kregen alle leden van DENK een e-mail van de partijleiding, over een geplande ledenbijeenkomst in juni. Waarom dan pas? De leden zouden juist nu een online ledenbijeenkomst moeten krijgen, onder andere om verdere speculaties in te dammen.

'Een goede vriend kan een goede vijand zijn', luidt een Ethiopisch spreekwoord. Waar doet me dit aan denken? Aan twee beste vrienden die opeens elkaars vijanden werden. Macht maakt meer kapot dan je lief is…