Susanne Uilenbroek

Dingen die je voor onmogelijk had gehouden

25 maart 2020 06:01

Nog geen drie weken geleden aten we met z’n drieën in een all-you-can-eatsushirestaurant om het goede rapport van mijn dochter te vieren. Het restaurant zat afgeladen vol, iedereen was vrolijk en serveersters liepen af en aan met schalen eten.

Dat lijkt zich nu te hebben afgespeeld in een ander tijdperk. Als je me toen had verteld wat er in Nederland stond te gebeuren, had ik je niet geloofd. Geen EK, geen Formule 1 in Zandvoort, geen songfestival en geen Olympische Spelen. Maar ook: geen groep 8-musicals, geen diploma-uitreikingen, geen kleedjesmarkten op Koningsdag (überhaupt geen Koningsdag), geen avondvierdaagse en geen andere evenementen.

"Wil je gezond blijven dan blijf je thuis, is de nieuwe werkelijkheid."

Drie weken geleden was het ondenkbaar dat jongeren die samen in het park gingen sporten een boete zouden krijgen. Nu bewijst Arie Boomsma dat je met twee theedoeken fit kan blijven in je woonkamer. Wil je gezond blijven en ervoor zorgen dat anderen dat ook blijven, dan blijf je thuis. Dat is de nieuwe werkelijkheid. 

In februari was hamsteren nog een woord dat was voorbehouden voor de aanbiedingen bij Albert Heijn. Sinds een gebarentolk bij persconferenties over de coronacrisis hamsteren meesterlijk vertaalde, moet de supermarkt op zoek naar een nieuwe slogan. En wie had ooit kunnen voorspellen dat toiletpapier een gewild product zou worden en dat bloemen met containers tegelijk zouden worden vernietigd? Waardevol of waardeloos, het is niet te zeggen deze dagen.

"De juf van mijn dochter plaatst uitlegfilmpjes op haar eigen YouTube-kanaal."

Digitale ontwikkelingen gingen al hard. Maar de digitale geletterdheid van de gehele bevolking gaat in deze crisis met de dag vooruit. Zo volgt mijn moeder van 65 inmiddels online fitnesslessen, plaatst de juf van mijn dochter uitlegfilmpjes op haar eigen YouTube-kanaal en kunnen we bij de muziekleraar kiezen of we de drumles via Skype, Facetime of Zoom willen volgen.

Toen ik 16 was, kocht ik het singletje 15 miljoen mensen van Fluitsma en van Tijn. Een liedje dat de afgelopen jaren een beetje oubollig klonk en niet alleen omdat er inmiddels twee miljoen inwoners bij zijn gekomen. Maar toen kwamen Davina Michelle en rapper Snelle vrijdag met een prachtige versie, opgenomen in een leeg Ahoy. Wie had gedacht dat het liedje nog zoveel mensen zou kunnen ontroeren.

"We dachten dat we met thuisquarantaine, handenwassen en niezen in onze elleboog een heel eind zouden komen."

Toen wij drie weken geleden in dat sushirestaurant zaten, waren er in Nederland twee besmettingen met het coronavirus geconstateerd. We dachten dat we met thuisquarantaine, handenwassen en niezen in onze elleboog een heel eind zouden komen om een epidemie buiten de deur te houden.

Inmiddels zijn er 5560 besmette patiënten bekend en zijn 276 mensen aan het virus overleden. Via via kent iedereen al wel iemand die door het virus ziek is geworden. Er is nog zoveel meer veranderd de afgelopen drie weken, maar het meest verontrustende is: ik heb geen idee wat ik volgende week aan die lange lijst kan toevoegen.