Yesim Candan

Corona-alert: Nederlanders zijn viespeuken

13 maart 2020 05:58

Hoe vaak ik als kind niet het 'koosnaampje' Vieze Turk naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Elke dag was er wel een etterbak in de klas die me zo noemde. Ik ging me er zelfs vies door voelen, compleet geïndoctrineerd door hoe vaak ik het wel niet te horen kreeg. Turken zouden stinken als een stinkdier. 

Terwijl ik tegenwoordig denk, nu het coronavirus om zich heen grijpt, dat het juist de Nederlanders vies zijn. Slechts 50 procent van de Nederlanders wast de handen na wc-bezoek. En als ze naar de wc zijn geweest, wassen ze vaak hun handen in de keuken en vegen ze die af aan een handdoekje dat daar hangt. Terwijl ik juist vanuit mijn cultuur heb geleerd dat je geen poep met eten mengt: als je naar de wc bent geweest, ga je niet in de keuken – waar het eten wordt bereid – je handen staan wassen. 

"Als je bij een Turkse familie op bezoek gaat, krijg je standaard wat eau de cologne op je handen gesprenkeld om ze mee in te wrijven. Je handen zijn meteen ontsmet."

Ook verbaas ik me erover hoe vies de kinderen eruitzien in mijn omgeving. In Amsterdam-Zuid, waar mensen tig keer per jaar op vakantie kunnen en de meerderheid vermogend is, komen de kinderen met ongekamde haren en slaapjes in de ogen naar school. Ze hebben vieze lange nagels die maar niet geknipt worden. En de ouders zijn zó verbaasd dat hun kinderen telkens luizen hebben. Deze mensen geloven dat hoe schoner je bent, hoe meer luizen er zijn. Dit is de grootste onzin die er bestaat, aangezien hun kinderen er allesbehalve schoon uitzien. En ze weten ook niet wat shampoo is – overal ruik ik vet haar.

Het coronavirus laat ons iets zien: het belang van een goede hygiëne. Als je bij een Turkse familie op bezoek gaat, krijg je standaard wat eau de cologne op je handen gesprenkeld om ze mee in te wrijven. Ik heb zelf ook altijd zo'n flesje thuis staan. Dankzij de hoge concentratie alcohol zijn je handen meteen ontsmet. En mijn beruchte oma Sultan leerde mij als kind ook al om zo min mogelijk anderen te zoenen, want 'van andere mensen zoenen word je ziek'. In deze tijden van corona geen slechte gewoonte van die 'vieze Turken'.

"De imams die vanwege hun overtuiging vrouwen en/of ongelovigen geen hand geven, zijn voor even zo gek nog niet."

Op dit moment is het coronavirus een grotere bedreiging voor ons dan alle vluchtelingen in de wereld voor wie we zo bang zijn. Ineens verschuift de vluchtelingenproblematiek in de media even naar de achtergrond. En wat als de mondkapjes dadelijk allemaal echt op zijn? Trekken we dan zo'n gezichtsbedekkende nikaab aan?

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.