Susanne Uilenbroek

Nieuwe profielfoto

12 februari 2020 05:58

Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst bij RTL naar binnen liep, viel mij één ding direct op: wat hebben ze hier knappe receptionistes. Twee tot in de puntjes verzorgde, prachtige dames met dezelfde blouses aan zaten achter de balie. Ik kwam voor een sollicitatiegesprek bij RTL Z en was geïmponeerd.

In het tweede sollicitatiegesprek voor de baan kwam de foto op mijn cv ter sprake. "Waarom deze foto? Je staat er verdrietig op", zei de hoofdredacteur. Ik mompelde dat ik het een mooie foto vond en dat ik het niet met hem eens was dat ik verdrietig keek. Eerder melancholisch, maar ik was niet ad rem genoeg om dat te antwoorden. Ondanks de foto en mijn matige verdediging werd ik aangenomen.

"Maar toch blijf ik het lastig vinden wat dan precies een geschikte foto is."

Dat een profielfoto jouw visitekaartje is, zoals de receptionistes dat voor RTL zijn, weten we allemaal wel. En dat je op LinkedIn of op een cv dus niet zonder een goede foto kunt, is ook geen nieuws. Maar toch blijf ik het lastig vinden wat dan precies een geschikte foto is.

Breeduit lachend? Serieus? Iets ertussenin? En hoe close moet zo'n foto dan zijn? Als je ergens in de verte staat, kun je het eigenlijk geen profielfoto noemen en te dichtbij voelt ook ongemakkelijk. En kun je zo'n foto dan door je broertje laten maken of moet je ervoor naar een professionele fotograaf?

"Ook op allerlei andere online plekken zijn foto's te vinden die Jan en alleman kan zien."

Het bedrijf SollicitatieLAB, dat een verkiezing voor 'cv van het jaar' organiseert, adviseert recht in de camera te kijken, te zorgen voor een rustige achtergrond en een natuurlijke lach en kleding te dragen die past bij het bedrijf waar je gaat werken. Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan – en met alleen een professionele foto op LinkedIn of op een cv ben je er niet. 

Ook op allerlei andere online plekken zijn foto’s te vinden die Jan en alleman kan zien. De Universiteit van Gent constateerde dat een profielfoto op Facebook net zo goed van invloed is op een sollicitatie als de foto op een cv. Want met één keer googelen is die foto op Facebook zo gevonden.

"Het is best apart om met de aannemer over de badkamer te appen als hij een profielfoto heeft waar hij met ontbloot bovenlijf en zijn rottweiler op staat."

Maar ook als je helemaal niet van plan bent om te solliciteren, is het soms verstandig te bedenken wie je profielfoto op bijvoorbeeld WhatsApp of Instagram allemaal zien: zwoel de camera in kijken kan rare types aantrekken. En andersom vind ik het best apart om met de aannemer over een badkamer te appen als hij een profielfoto heeft waar hij met ontbloot bovenlijf en zijn rottweiler op staat.

Voor deze column besloot de onlineredactie een paar maanden geleden dat het tijd was voor een nieuwe profielfoto. Dat had er vooral mee te maken dat mijn oude foto een privéfoto was die niet de goede afmetingen had, waardoor de bovenkant van mijn hoofd er door de website automatisch werd afgesneden.

Met gestyled haar en een dikke laag make-up stond ik onwennig voor de fotograaf. Ik had geen idee waar ik mijn handen moest laten of hoe ik moest kijken. Ik voelde mij weer als een sollicitant op gesprek. Gelukkig had de fotograaf wel vaker met types zoals ik te maken. Geroutineerd schoot hij binnen een paar minuten tientallen foto's en wiste ze even snel als ik er ook maar een beetje stuurs op keek. Bovenstaande foto is het geworden. Ik kan weer jaren vooruit.