Susanne Uilenbroek

Luistervinken in de trein

05 februari 2020 05:44

Een ouder echtpaar zit op het bankje naast mij in de trein. Ik schat ze dik in de tachtig. Ze bewegen wat stram en hebben diepe rimpels in hun gezicht, maar hun rugzakken en sneakers verraden dat het vlotte tachtigers zijn. Dat wordt bevestigd als de vrouw haar nieuwe iPhone tevoorschijn haalt en aan haar man vraagt waarom zij geen nieuwsapps op haar telefoon heeft.

"Die moet je installeren", legt hij haar uit. Hij laat zien hoe ze bij de appstore komt en waar ze allemaal uit kan kiezen. "Ik wil de New York Times, die heb jij ook", zegt ze beslist. Ze klikt erop. "Wat is mijn wachtwoord ook alweer?" De man zoekt het op in zijn eigen iPhone en leest het hardop voor. "Niet zo snel", zegt ze geïrriteerd. Langzaam en duidelijk herhaalt hij haar wachtwoord.

"Op een gemiddelde werkdag reizen meer dan een miljoen mensen met de trein."

Als ik in de trein zit, kan ik niet anders dan meeluisteren met de gesprekken om mij heen. Al vang ik maar een flardje op, dan is mijn telefoon of boek al niet meer interessant. Zo hoorde ik al gesprekken over de begroting van een middelgrote organisatie, de schoolprestaties van een kleinkind dat Leila heet en de relatieproblemen van een jongen die werden besproken door zijn moeder en twee zussen.

Ik reis elke dag met de trein naar mijn werk en ik vind het grappig om te luisteren naar de gesprekken van medereizigers. Op een gemiddelde werkdag reizen meer dan een miljoen mensen met de trein: moet je je voorstellen hoeveel boeiende en minder boeiende gesprekken er worden gevoerd.

"Als je op één van die vier stoelen zit die tegenover elkaar staan, is het zelfs onmogelijk om niet elkaars knieën te raken."

De beste plek om verhalen op te vangen, is in een zitje voor vier personen. De mensen tegenover je zitten dan dichterbij dan je thuis met jouw eigen familie aan de eettafel zit. Helemaal in een Sprinter: als je op één van die vier stoelen zit die tegenover elkaar staan, is het zelfs onmogelijk om niet elkaars knieën te raken. In zo’n opstelling is het bijna gek om geen deel uit te maken van het gesprek dat tegenover je wordt gevoerd.

Vorige week vertelde een jonge vrouw in geuren en kleuren over haar bruiloft aan een kennis die ze toevallig was tegengekomen in de trein. Zij en haar man hadden een groot feest gehouden in Het Paleis in Schiedam. Dat is een over-de-top trouwlocatie waar ik graag een keer een bruiloft wil meemaken omdat er megabruiloften van wel 800 personen worden gehouden en de feestzaal, behalve 42 kroonluchters, ook een showtrap heeft, zodat bruidsparen een vorstelijke entree kunnen maken. Vol trots liet de vrouw haar kennis de foto’s zien. Het lag op het puntje van mijn tong om te vragen of ik ze ook mocht bekijken, maar dat durfde ik dan weer niet. 

"Door al dat meeluisteren ben ik mij er inmiddels maar al te zeer van bewust dat de halve coupé ook hoort wat ik bespreek in de trein."

Want dat is een ongeschreven etiquetteregel in de trein: meeluisteren mag, maar je doet alsof je niets hoort. Dus als twee studentes hun seksleven met elkaar bespreken, wissel je een blik van verstandhouding met medepassagiers, maar ga je je geen vragen stellen of tips geven. (En nee, ik denk dat als een jongen na een leuke nacht drie weken lang niets van zich laat horen, hij je toch niet zo leuk vindt.)

Door al dat meeluisteren ben ik mij er inmiddels maar al te zeer van bewust dat de halve coupé ook hoort wat ik bespreek in de trein. Belt een collega van RTL Nieuws, dan is het niet zo handig om de verhalen waar we aan werken uitgebreid te bespreken. Reis ik met een moeder van school, dan is het niet zo chic om de laatste schoolpleinroddels door te nemen.

Er zijn dagen dat ik het forensen met de trein vervloek. Na twee dagen op rij – zowel heen als terug fikse vertraging door uitgevallen treinen, geen zitplaats en dan ook nog zeiknat regenen als je naar huis fietst – verlang ik zeker naar mijn auto. Maar er zijn gelukkig veel meer dagen dat de trein sneller, relaxter en interessanter is dan achteraan sluiten in de file. 

Doe mee: #treinleven

Treinen, treinen, treinen. Iedere dag weer is #treinleven trending op sociale media. Sommige mensen plaatsen foto's van extreme drukte, anderen van leuke, lieve dingen die ze zien of meemaken in de trein. Ben jij één van die treinreizigers? Deel dan het leukste/ liefste/ vervelendste/ gênantste moment dat jij ooit meemaakte in de trein via onze Facebookpagina